Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IFC odobrio MK Grupi kredit od 45 mil evra

    Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je kredit u iznosu od 45 miliona evra MK Grupi kako bi podžala razvoj agribiznisa u Srbiji.
     

    Dugoročno finansiranje IFC-a će pomoći ekspanziju MK Grupe, vodećeg agrobiznis konglomerata u Srbiji koji je fokusiran na primarnu poljoprivredu i proizvodnju mesa. Deo kredita će biti iskorišćen za modernizaciju Carnexa, koga je prošle godine kupila MK Grupa. 

    “Ovaj kredit pokazuje poverenje jedne od najvećih međunarodnih finansijskih institucija u našu poslovnu strategiju,” rekao je Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe. “Pomoći će nam da integrišemo Carnex, unparedimo naše aktivnosti u poljoprivredi i proširimo mrežu lokalnih dobavljača”
     
    Poljoprivreda je ključan element ekonomije u Srbiji i predstavlja 21 procenat ukupnog društvenog proizvoda. U 2011. godini, ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije se povećao za oko 20 procentata u poređenju sa prethodnom godinom i dostigao 2,8 milijardi dolara. Sa više od dvadeset godina prisustva na lokalnom tržištu, MK Grupa obrađuje 21000 hektara zemlje. Kompanija takođe obezbeđuje seme, đubrivo i drugu operativnu podršku lokalnim proizvođačima koji obrađuju 200000 hektara.
     

    “IFC radi sa MK Grupom da bi povećao prozivodnju i izvoz hrane iz Srbije,” rekao je Gi Elena, direktor IFC-a za proizvodnju, poljoprivredni sektor i usluge za region Evrope, Bliskog Istoka i Severne Afrike. “Ovaj kredit će takođe podržati ravnomeran ekonomski razvoj, tako što će pomoći MK Grupi da proširi mrežu lokalnih dobavljača, manjih farmera.”
     
    Srbija je 2001. godine postala članica IFC-a. Do danas je u Srbiju IFC investirao oko 760 miliona dolara (611 miliona evra), ukčljučujući i sredstva koja smo mobilisali od naših partnera. Savetodavne usluge IFC-a imaju za cilj da poboljšaju investicionu klimu, poveća korišćenje obnovljivih izvora energije, ojačaju korporativno upravljanje, kao i da privuku učešće privatnog sektora u izgradnji infrastrukturnih projekata. 
     
    U Srbiji oko 45 procentata stanovništva živi u ruralnim područjima, a jedna trećina stanovništva se bavi poljoprivredom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE