Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sirova nafta pojeftinila pred sastanak OPEK

    Sirova nafta je jutros na azijskom tržištu pojeftinila ispod 83 dolara za barel pod pritiskom špekulacija da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) na ovonedeljnom sastanku ostaviti svoje proizvodne kvote na nepromenjenim nivoima.

    Nafta za orijentacionu isporuku u julu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi bila u padu 43 centa, na 82,89 dolara za barel, pošto je sinoć u Njujorku zaključena na 83,32 dolara, 62 centa skuplje nego prethodnog dana.

    U Londonu je marka „brent“ iz Severnog mora za isti termin isporuke bila u padu 10 centi i ugovarana je po 97,04 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Članice OPEK održaće u četvrtak svoj kvartalni sastanak, na kojem će, kako se očekuje, glavna tema biti klizanje cena nafte za 24 odsto u poslednjih mesec dana. Neke od 12 članica te grupacije, kao što su Iran i Venecuela, verovatno će zatražiti od kartela da smanji proizvodnju kako bi se pružio podsticaj cenama.

    Analitičari, međutim, očekuju da će se većina članica OPEK, predvođenih Saudijskom Arabijom, usprotiviti smanjenju isporuka zbog usporavanja svetske ekonomije. Niže cene sirove nafte trebalo bi da pojeftine gorivo i ostave potrošačima u zemljama uvoznicama, kao što su SAD, Evropa i Kina, više novca za drugu potrošnju.

    Najnoviji podaci iz SAD govore da tražnja nafte u toj zemlji ostaje slaba. Američki Institut za petrolej je kasno sinoć saopštio da je količina sirove nafte u američkim skladištima prošle sedmice povećana za 1,6 miliona barela, dok su analitičari očekivali smanjenje za dva miliona barela.

    Zalihe benzina su istovremeno opale za 878.000 barela, a ostalih derivata porasle za 519.000 barela.

    Uprava za energetske informacije u američkom ministarstvu energetike objaviće danas kasnije svoj nedeljni izveštaj o isporukama nafte u SAD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE