Rusi kupuju pumpe OMV-a u BiH i Hrvatskoj?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusi kupuju pumpe OMV-a u BiH i Hrvatskoj?

  Najave o prodaji benzinskih pumpi OMV-a u BiH i susednoj Hrvatskoj ponovo su aktuelizovane, doduše, nezvaničnim informacijama da se u pregovore o njihovoj kupovini uključio ruski naftni div “Zarubežnjeft”.

  Informaciju su potvrdili izvori iz Optima grupe, “Zarubežnjeftove” firme u Hrvatskoj, piše zagrebački “Jutarnji list”, prenose elektronski mediji u Hrvatskoj i BiH.

  Pregovori su na početku, ali se dobro razvijaju. “Zarubežnjeft” je već u pregovorima s OMV-om, a zanimaju ih pumpe i u Hrvatskoj i u BiH, rekao je izvor iz Optime, ne navodeći novčane iznose.

  U OMV-u su još krajem prošle godine najavili povlačenje s tržišta Hrvatske i BiH, a prodaju su poverili “Dojče banci”. Kao glavne razloge prodaje naveli su da se Hrvatska i BiH optimalno ne uklapaju u OMV-ov lanac snabdevanja, kao i da kompanija želi da pojednostavi svoj portfelj i postupno se odmakne od prerade nafte i trgovine prema istraživanju i proizvodnji, kao i prema gasnom biznisu.

  U OMV-u o prodaji i potencijalnim kupcima, međutim, nisu želeli da govore, ističući tek kako im je namera da njihova predstavništva prodaju završe u obe zemlje do kraja 2013. godine.

  OMV je na hrvatskom tržištu prisutan od 1992., a do danas je sagradio 63 benzinska servisa i zapošljava 70 ljudi. Njegov udeo na hrvatskom tržištu maloprodaje naftnih derivata iznosi 13 odsto, što ga čini prilično jakim igračem.

  U BiH OMV posluje od 2001., poseduje 28 benzinskih servisa i ima tržižni udeo od osam odsto. Prema nekim procenama, OMV bi od prodaje mreže svojih benzinskih pumpi u Hrvatskoj i BiH mogao dobiti oko 150 miliona evra.

  Iako u OMV-u navode kraj sledeće godine kao rok za prodaju, stručnjaci smatraju da da će se to dogoditi znatno pre.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE