Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OPEK: Prognoza tražnje nafte u 2012. gotovo bez promena

    Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je izglede tražnje nafte u 2012. ostavila gotovo nepromenjenim u odnosu na prethodnu prognozu, navodeći kao razlog nestabilnost cena i pritisak na globalnu ekonomiju.

    Ovogodišnju potrošnju nafte OPEK sada prognozira na 88,69 miliona barela dnevno, prema prethodno prognoziranih 88,67 miliona barela dnevno, prenosi AFP.

    „Indikatori ne ukazuju jasno na stabilizaciju svetske ekonomije. Privreda SAD, Evrope i u izvesnoj meri Kine su još uvek u blagom usporavanju“, piše u najnovijem mesečnom izveštaju OPEK-a.

    Ova organizacija, koja u ukupnoj snabdevenosti svetskog tržišta naftom ima udeo od oko trećine, ipak predviđa da će u 2012. ukupna svetska tražnja te sirovine biti veća za 900.000 barela dnevno, u odnosu na prošlogodišnjih 87,79 miliona barela dnevno.

    U izveštaju se naglašava da je u SAD, koje su najveće svetsko tržište energenata, u martu došlo do opadanja tražnje nafte za 6,2 odsto zbog privrednog usporavanja, što je najveći procenat smanjenja tražnje još od maja 2009.

    Ministri zemalja članica OPEK-a su se sastali juče u Beču kako bi razmotrili nivo proizvodnje nafte u svetlu slabije globalne ekonomije, krhke tražnje, preteranih raspoloživih količina i kontinuitanih tenzija oko iranskog nuklearnog programa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE