Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet kobnih grešaka na putu do privrednog uspeha

    Stvaranje novog proizvoda ili pokretanje biznisa za većinu predstavlja nepoznatu teritoriju. Osim ako ne posedujete kristalnu kuglu, nemoguće je predvideti sve moguće situacije i konačne rezultate. U procesu inovacije često dolazi do uobičajenih grešaka, koje je lako izbeći ukoliko se pridržavate sledećih nekoliko saveta:
     
    Nerealna očekivanja


    Postoje oni koji smatraju da je proces inoviranja brzi put do lakog novca. Naravno, nisu u pravu jer je stvaranje novog proizvoda mukotrpan proces koji uključuju pokretanje poslovanja oko nove ideje ili prodaju ideje drugoj kompaniji. Malo je onih koji su se obogatili iz prve. Novi inovator mora dobro da proceni svoje resurse, motivaciju i vreme koje je spreman da uloži, a nakon toga da napravi plan sa realističnim vremenskim okvirima i finansijskim ciljevima.
     
    Nedovoljno istraživanja


    Imate dobru ideju i sigurni ste kako tržištu treba upravo vaša inovacija. Uložili ste kapital u izradu prototipa, patentiranje i izradu poslovnog plana, ali ukoliko prethodno ne istražite tržište moglo bi da vam se dogodi da otkrijete kako vaša ideja ipak nije toliko originalna i revolucionarna.
     
    Pretpostavljate kako svi žude za vašom inovacijom


    Čak i ako ste sproveli istraživanje i utvrdili kako vaša inovacija zaista predstavlja novost na tržištu, još uvek morate da odlučite je li vaš proizvod nešto što ljudima uistinu treba i još važnije, jesu li spremni da kupe.
     
    Potrošili ste sav novac na patentiranje


    Iako je patent više nego vredan alat, može biti nepotreban u procesu stvaranja održivog proizvoda ili posla. Takođe, retke su situacije u kojima bi patentiranje trebalo da bude prvi korak. Pre no što se odlučite na njega, budite sigurni da je vaša ideja tržišno isplativa.
     
    Sama ideja je (ne)dovoljna


    Verovanje kako će vam ideja koju imate sama po sebi doneti veliki kapital je nerealistično. Budite spremni na mnogo sati napornog rada, bez obzira kojim smerom ste odlučili da idete. Usput ne zaboravite biti kreativni i pritom se zabavljati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE