Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pozorišni maraton u znaku najdugovečnijih predstava

    Program ovogodišnjeg, jubilarnog 20. Pozorišnog maratona u Somboru koji će biti održan od 13. do 16. juna proteći će u znaku najdugovečnijih, maratonskih predstava koje se i dalje igraju na našim scenama, kao i na scenama sa područja bivše Jugoslavije.
     
    Tokom četiri dana i četiri noći somborska publika će imati priliku da vidi 16 ostvarenja, od kojih su tri dečije i dve predstave u izvođenju studenata Akademije umetnosti iz Novog Sada. Naravno tu su i prateći programi: izložbe fotografija, koncerti i javno čitanje dramskog teksta. Tako će se na ovoj originalno pozorišnoj svetkovini naći i veterani hrvatskog pozorišta: Lela Margitić i Pero Kvrgić, koji sa 44 godine igranja predstave „Stilske vežbe” i sa preko 2.000 izvođenja i sa istom glumačkom podelom sa ponosom nose titulu najdugovečnije predstave na svetu.
     
    – Maraton će otvoriti tri godine mlađa predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Buba u uhu”, u režiji Ljubiše Ristića, sa Nikolom Simićem u glavnoj ulozi i sa 1.346 izvođenja. Sa velikom radošću, svake godine, kreiramo naš maraton, koji nije takmičarskog karaktera i ne robuje čvrstim konceptima. Od samog osnivanja ovaj festival je bio poseban i drugačiji. U prvim godinama zamišljen kao dvadesetčetvorosatno igranje predstava našeg matičnog pozorišta, prerastao je u festival međunarodnog karaktera, gde se u samo jednom danu odigra najmanje pet predstava i nekoliko pratećih programa –kaže Biljana Keskenović, upravnica Somborskog pozorišta, i dodaje:
     
    – Ovako koncipiran festival iziskuje da čitavo Somborsko pozorište bude uključeno u pripreme i realizaciju ovog događaja. Same pripreme traju i po nekoliko meseci, da bi tehnički, organizaciono i marketinški ovakav festival funkcionisao besprekorno.
     
    Od 1993. godine Narodno pozorište Sombor, da podsetimo, svoju sezonu završava pomenutim,  jedinstvenim festivalom: Pozorišnim maratonom.
     
    – Postojala je ogromna želja i potreba da se skrene pažnja pozorišne javnosti na ono što se tada dešavalo u Somboru. Već se uveliko Sombor počeo nametati svojim podmlađenim glumačkim ansamblom i vrlo kvalitetnim predstavama. Proteklih 19 godina u kontinuitetu, rastao je i razvijao se ovaj festival u teškim i turbulentnim vremenima, koja su srećom iza nas. Od samog osnivanja imao je podršku osnivača grada Sombora, zatim Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine kao manifestacija od posebnog značaja, a danas i od Ministarstva kulture Srbije – objašnjava Biljana Keskenović.
     
    Na maratonu je tokom proteklih 19 godina izvedeno preko 180 predstava, od kojih 30 za decu, i više od 50 pratećih programa: promocija knjiga, koncerata, izložbe, tribine, radionice… Gostovala su sva značajna pozorišta iz zemlje i regiona, a predstave je videlo preko 55.000 gledalaca.
     
    Godine 1992. Narodno pozorište Sombor ustanovilo je nagradu „Nikola Peca Petrović”, koja se od 1993. godine uručuje na Pozorišnom maratonu. Ova nagrada se od 2.000. godine dodeljuje bijenalno najuspešnijem pozorišnom menadžeru. Na taj način ova pozorišna kuća čuva uspomenu na upravnika koji ga je svrstao u red najboljih pozorišta u zemlji.
     
    Žiri je u sastavu: dr Milivoje Mlađenović, Dušan Petrović, reditelj i Saša Torlaković, glumac odlučio je da ovogodišnji dobitnik nagrade bude Laslo Šandor upravnik Novosadskog pozorišta Ujvideki sinhaz (Újvidéki Színház). U toku Pozorišnog maratona dodeljuje se i nagrada za glumca i glumicu sezone.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE