Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šabić: Nedopustiva obrada biometrijskih podataka zaposlenih

    Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je nedopustiva obrada otisaka prstiju zaposlenih radi evidentiranja prisutnosti na radnom mestu.
     
    Čak i kada postoji pristanak zaposlenih za prikupljanje biometrijskih podataka poput snimanja otisaka prstiju, to ne znači da je takva obrada podataka dozvoljena, navodi se u saopštenju poverenika.
     
    Šabić je istakao da poslodavci koji nameravaju da kontrolišu poštovanje radnog vremena obradom biometrijskih podataka moraju da imaju u vidu da to može biti suprotno zakonu.
     
    Poverenik je ukazao da u pravnom poretku Srbije još ne postoji zakon koji opšte principe utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti preciznije uređuje u oblasti biometrijskih podataka. Jedan od osnovnih dokumenata u toj oblasti, kako piše u saopštenju, jeste Direktiva Evropskog parlamenta po kojoj je obrada biometrijskih podataka dozvoljena samo kad je nužna i neophodna.
     
    Uvođenje biometrijskih mera samo radi kontrole korišćenja radnog vremena je prekomerno, nesrazmerno i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca, dodaje se u saopštenju.
     
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE