Šabić: Nedopustiva obrada biometrijskih podataka zaposlenih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šabić: Nedopustiva obrada biometrijskih podataka zaposlenih

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je nedopustiva obrada otisaka prstiju zaposlenih radi evidentiranja prisutnosti na radnom mestu.
   
  Čak i kada postoji pristanak zaposlenih za prikupljanje biometrijskih podataka poput snimanja otisaka prstiju, to ne znači da je takva obrada podataka dozvoljena, navodi se u saopštenju poverenika.
   
  Šabić je istakao da poslodavci koji nameravaju da kontrolišu poštovanje radnog vremena obradom biometrijskih podataka moraju da imaju u vidu da to može biti suprotno zakonu.
   
  Poverenik je ukazao da u pravnom poretku Srbije još ne postoji zakon koji opšte principe utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti preciznije uređuje u oblasti biometrijskih podataka. Jedan od osnovnih dokumenata u toj oblasti, kako piše u saopštenju, jeste Direktiva Evropskog parlamenta po kojoj je obrada biometrijskih podataka dozvoljena samo kad je nužna i neophodna.
   
  Uvođenje biometrijskih mera samo radi kontrole korišćenja radnog vremena je prekomerno, nesrazmerno i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca, dodaje se u saopštenju.
   
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE