Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jedna vakcina će štititi od više bolesti

    Ako predlog novog pravilnika o imunizaciji dobije „dozvole“ zakonodavaca, deca u Srbiji će manje puta zavrtati rukav nego dosad, jer će umesto pojedinačnih, dobijati vakcine koje u istoj dozi sadrže zaštitu protiv više bolesti. Obavezna vakcinacija u Srbiji tako bi se približila evropskim standardima, ali novi pravilnik je finansijski prilično ambiciozan, jer značajno povećava troškove imunizacije. To usporava ceo plan.
     
    U Ministarstvu zdravlja, kojem je Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, predlog novog pravilnika dostavila još krajem marta, „Novostima“ je u četvrtak rečeno da se njegovo usvajanje očekuje krajem ovog meseca.
     
    – U prvoj godini života deca bi ubuduće, umesto pojedinačnih vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence B, primala kombinovanu vakcinu protiv svih ovih oboljenja, koja bi se takođe davala i prilikom revakcinacije u drugoj godini – kaže za „Novosti“ dr Goranka Lončarević, šef Odseka za imunizaciju u Institutu za javno zdravlje Srbije.
     
    Sve to iziskuje više para za vakcinaciju nego do sada. Jer, recimo, vakcinacija pojedinačnim „bocama“ protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence B, kasu zdravstvenog osiguranja sada košta nekoliko stotina dinara po detetu, dok je cena kombinovane vakcine protiv ovih bolesti 3.500 dinara. A svako dete, kao i pri vakcinaciji pojedinačnim vakcinama, treba da primi dve doze u razmaku od godinu dana.
     
    Predlogom novog pravilnika u drugoj godini života predviđena je i vakcinacija protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, kao što su zapaljenja ovojnice mozga – meningitis i upale pluća. Ona, međutim, ne bi bila obavezna za sve, nego bi se obavljala po preporuci lekara, takođe o trošku zdravstvenog osiguranja. Jedna doza „pneumo 23“ u apotekama trenutno košta 1.118 dinara. Predviđeno je, takođe, da se posle revakcinacije protiv tetanusa u 14. godini, na svakih 10 godina „ponavlja“ ova vakcina.
     
    I, ako u praksi zaživi novi kalendar vakcine, deca će se, kao i dosad, obavezno biti vakcinisana protiv ukupno 10 bolesti – tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zaušaka, hepatitisa B i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.
     
    Većina dece u Srbiji primi sve „boce“ predviđene kalendarom obavezne vakcinacije. Prema Evidenciji Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, obaveznoj vakcinaciji se odazove oko 90 do gotovo 98 odsto mališana planiranih za vakcinaciju. Izveštaj „Batuta“ pokazuje da je za godinu dana DTP vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja od 65.837 primilo 64.211. dece, vakcinu protiv dečje paralize 64.236 od planiranih 65.48, MMR vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole 70.369 od 71.798 planiranih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE