Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta blizu 86 dolara za barel

    Cena nafte skočila je danas blizu 86 dolara za barel, zabeleživši treći dan rasta, zbog spekulacija da će SAD morati da primene stimulativne mere oživljavanja posustalog ekonomskog oporavka.

    Nafta za orijentacionu isporuku u julu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi, poskupela za 50 centi na 85,52 dolara za barel, dok je, na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu, severnomorska nafta marke „brent“ za julski termin isporuke skočila za 28 centi na 100,92 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Predsednik američke Uprave federalnih rezervi Ben Bernanki obratiće se kasnije danas Kongresu, a investitori će pomno pratiti njegovo izlaganje u iščekivanju znakova da centralna banka planira novu rundu kupovina državnih hartija od vrednosti, poznatu kao kvantitativno labavljenje.

    Raniji stimulativni programi rezultovali su rastom cena sirovina i akcija. Povećanje količine novca u opticaju takođe obično utiče na slabljenje dolara, pa sirovine, kao što je nafta, kojima se trguje u toj valuti, postaju jeftinije za investitore koji drže druge valute.

    Cena sirove nafte pala je sa prošlomesečnih 106 dolara na ispod 82 dolara u ponedeljak, usled znakova slabljenja privrednog rasta i tražnje nafte u Evropi, SAD i Kini.

    Loši podaci o zaposlenosti u SAD su poslednjih meseci razočarali investitore.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE