Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Moguće povećanje akciza na lož-ulje

    Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH imenovao je radnu grupu koja će u narednom periodu izvršiti analizu dosadašnje primene Zakona o akcizama BiH u svim segmentima, potvrdili su u UIO BiH.


    Biće analiziran i segment koji se odnosi na lož-ulje, pa će u skladu s utvrđenim stanjem biti pripremljene izmene i dopune ovog zakona.
     
    Naime, povod za izmene i dopune dela Zakona o akcizama BiH, mogao bi biti u činjenici da se lož-ulje u BiH često zloupotrebljava i ne koristi za osnovnu namenu, već kao pogonsko gorivo u motornim vozilima. To potvrđuju i statistički podaci o potrošnji ovog energenta, namenjenog samo za potrebe stanovništva i privrede, za loženje u pećima, a koja je čak deset puta veća od stvarnih potreba BiH.
     
    Pored toga, i analiza UIO BiH ukazuje na zloupotrebe, što ilustruju podacima da je u BiH poslednjih godina došlo do trenda rasta broja registrovanih vozila, a pada prometa motornih goriva, dok sa druge strane dolazi do stalnog rasta potrošnje lož-ulja. Tako građani na benzinskim pumpama kupuju lož-ulje koje sipaju u kanistere, a potom ga presipaju u vozila i tako dolaze do jeftinijeg pogonskog goriva.
     
    U UIO BiH su istakli da je u kontrolama koje su do sada sprovedene na terenu utvrđen velik broj zloupotreba prilikom korištenja lož-ulja.

    “Utvrđeno je da se ono koristi za pogon vozila i građevinskih mašina, a da se fiktivno razduživalo na pojedina fizička i pravna lica, za šta su izdati prekršajni nalozi”, rekli su u UIO BiH i dodali da kontrole još traju i da je promet i uvoz lož-ulja smanjen čim je pokrenuta akcija kontrole. Da postoje zloupotrebe kod prometa lož-ulja, u UIO BiH kažu da dokazuju i informacije sa terena, ali i one dobijene elektronskom poštom o slučajevima točenja lož-ulja u autobuse i putničke automobile na pumpama.

    Podaci UIO BiH pokazuju da je u prošloj godini uvezeno 39.696 kilograma lož-ulja, vrednosti 55 miliona KM, dok je domaća proizvodnja iznosila 117.594 litra lož-ulja. Oni su istakli da je Zakon o akcizama BiH predvideo mogućnost povrata plaćene akcize na lož-ulje u određenim slučajevima.

    “U toku 2010. godine izvršen je povrat akcize na lož-ulje u iznosu od 1.551.797 KM, a u toku prošle godine u iznosu od 2.736.624 KM, što je za 76 odsto više nego 2010. godine, što je takođe bio razlog za pokretanje kontrola”, rekli su u UIO BiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE