Kako podstaći decu da dele stvari

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako podstaći decu da dele stvari

  Deljenje igračaka i svega ostalog je socijalna veština, a ne nešto urođeno, dakle usvaja se sa vremenom. Zato su roditeljske pretpostavke da će deca instinktivno učiniti ono što odrasli smatraju ispravnim uglavnom pogrešne. Uostalom, šta je ispravno, a šta nije određeno je nepisanim zakonima i kulturom, a dete je u početku života motivisano samo svojim potrebama i željama, piše portal Insideout.hr. Deljenje igračaka svakako nije jedna od njih.
   
  Ukoliko želimo da deca nauče da dele igračke ili hranu, moramo to da im pokažemo na primeru. U uzrastu dok su još mala, deca vole da imitiraju roditelje, bake i deke pa će se na njih ugledati i kada je riječ o deljenju. Svaki detetov pokušaj da nešto podeli s drugima treba da se pohvali, kako bi dete svoj potez shvatilo kao pozitivno i prijatno iskustvo. Jednostavno, u tom uzrastu deci je potrebna motivacija da bi delila stvari koje vole.
   
  Psiholozi naglašavaju da nije za očekivati da će deca u uzrastu od tri, pa čak ni šest ili devet godina, da budu spremna da poreknu sami sebe zato što je to ispravno. To je veoma dug put koji uključuje razvoj empatije, svesti o osobama iz okruženja, kao i usvajanje moralnih načela, za šta ipak treba vremena.
   
  Umesto neprijatnosti, izvinjavanja ili izbegavanja igrališta i parkića samo zato što dete ne želi da se pomeri sa ljuljaške ni posle pola sata ili otima drugom detetu svoju lopaticu, trebalo bi da se pokuša organizovanje igre sa zajedničkim igračkama. To iskustvo bi moglo da podstakne dete da ispusti svoju igračku i uzme tuđu, koja ga zanima. Iako će u početku to raditi iz radoznalosti, a ne zato što bi trebalo, s vremenom će uvideti da je to zabavno, istovremeno usvajajući veštinu deljenja.
   
  Ukoliko ni ta metoda ne urodi plodom, trebalo bi da se porazgovara sa detetom i da se sazna šta ga muči. Ponekad se deca osećaju isključeno, možda su meta ruganja, a možda su samo povučena i stidljiva. U tim slučajevima, u pokušaju da povrate kontrolu, sebično čuvaju svoje igračke, svoj mali svet. Taj obrazac se često pojavljuje kad dete ima dominantnijeg brata ili sestru ili kad već ima negativno iskustvo sa deljenjem igračaka.
   
  Ako dete posle svih pokušaja razgovora ne želi da deli svoje igračke, ne bi trebalo da nosi svoje omiljene igračke na zajedničko igranje. Ako se organizuje igranje kod kuće, te igračke mogu da se sklone i da se detetu objasni zbog čega se to radi uz odgovarajuću alternativu- delite kockice umesto omiljenog medvedića ili lutke. Kad nečega ima mnogo, lakše je to deliti, ne samo deci nego i odraslima.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE