Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zračenje u detinjstvu povećava rizik od raka dojke

    Žene kojima je zračen grudni koš kada su bile devojčice, su pod većim rizikom od raka dojke nego što se ranije pretpostavljalo, upozorava tim američkih stručnjaka iz Centra za rak Sloun-Ketering u Njujorku.

    Čak i manje doze primljene radijacije (10 do 19 Greja) kod devojčica lečenih od raka, predstavljaju rizik, pa bi trebalo da se testiraju na rak dojke već od 25. godine, ističu američki stručnjaci, a prenosi AP.
     
    „Utvrdili smo da se rak dojke pojavio kod oko 30 odsto žena u 50. godini, koje su kao devojčice bile zračene zbog Hodžkinovog limfoma„, ističe vođa istraživanja Čaja Moskovic.  Kod opšte populacije procenat žena koje obole od raka dojke do 50. godine je četiri odsto.
     
    Terapija zračenjem spasava život bezbrojnoj deci oboleloj od limfoma, leukemije, tumora mekih tkiva i ostalih vrsta raka, ali može da ošteti DNK zdravih ćelija i dovede do raka decenijama kasnije.
     
    Deca koja se danas zrače primaju znatno manje doze zračenja i na mnogo ograničenijim delovima tela, nego što je to bio slučaj između 1976. i 1980, kada su žene obuhvaćene studijom bile devojčice.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE