Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pešter: Ovce niko ne kupuje

    Uz sve nedaće koje su ih pratile tokom zime, kada su jedva sačuvali stada, stočare na Pešteru ovog proleća muči još jedna nevolja. Bar 30.000 jagnjadi nema ko da kupi.


    – Samo u mom selu prodaje se 1.500 jagnjadi, mada je cena mizerna i kreće se od 180 do 200 dinara po kilogramu žive mere, što ne može da nam pokrije „ni troškove vode“. Kupaca nema, a svi su izgledi neće ih ni biti – kaže Enver Dacić, stočar iz Bioca na centralnom Pešteru.

    – Većini stočara gajenje jagnjadi glavni je i najveći prihod. Ranije je bar bilo nakupaca koji su nas ucenjivali, ali i spasavali, jer niko ne haje. Organizovanog otkupa nije bilo, a ovog leta nema ni nakupaca. Najverovatnije, jagnjad ne mogu da prebace u Crnu Goru i Bosnu, gde su ih ranije prodavali. Po našim informacijama, otkup je i tamo stao, jer još nije počela turistička sezona – kaže Dacić.

    Stočari govore da su sav novac uložili u kupovinu skupe stočne hrane, plaćali su čobane, porez i veterinare…

    – Ako ih ostavimo za jesen, biće još teže, jer ćemo imati nove troškove, a na ceni nećemo dobiti ništa – kaže Omer Mašović iz Kamešnice kod Sjenice.

    Pešterski stočari ne mogu da prodaju ni odličan sjenički sir koji (ovčiji punomasni) nude za samo dva evra po kilogramu. Beograd, Sarajevo i Skoplje, gde se ovaj „brend“ najbolje prodavao su daleko, gorivo je sve skuplje, a otkupljivača na Pešteru nema „ni za lek“.

    – Nemamo frižidere i rashladne uređaje, bojim se ponovo će nam, kao pre dve godine, propasti na tone ovog proizvoda koji bi mogao i da se izvozi – ističe Fiko Cucak, stočar sa planine Giljeve na Pešteru.


    Stada rastu samo u kampanji


    Problem otkupa naterao je mnoge stočare na Pešteru da uprkos intencijama države da se poveća stočni fond smanje svoja stada. Retko ko se odlučuje da jagnjad ostavi za „proširenu reprodukciju“, jer što je stado brojnije, nevolje sa otkupom su veće.

    – Ovdašnjem stanovništvu mnogo pomažu deca koja su u inostranstvu. U kampanji su svi pričali o poljoprivredi, a čim prođu izbori, seljaka i selo više niko ne pominje – naglašava Enver Dacić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE