Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Isprobana „pametna bomba“ za lečenja raka dojke

    Američki lekari su s uspehom isprobali prvu „pametnu bombu“ za lečenje tumora dojke, odnosno kombinaciju medikamenata koji svoj toksični teret izručuje samo u ćelije tumora, dok zdrave ćelije ostaju nedirnute, saopšteno je na tekućoj konferenciji o raku u Čikagu.
     
    Proizvođač tog leka, pod nazivom T-DM1, je švajcarska farmaceutska kompanija Genetec, u saradnji sa firmim ImmunoGen, prenosi AP.
     
    U ključnom testiranju, kojim je obuhvaćeno gotovo 1.000 pacijentkinja sa vrlo uznapredovalom bolešću, eksperimentalni tretman lekom T-DM1 je za nekoliko meseci produžio period bez pogoršanja, ističe vođa istraživanja dr Kimberli Blekvel sa Univerziteta Djuk.
     
    Što je još važnije, ima pokazatelja da ovaj lek produžava i preživljavanje pacijentkinja. Dve godine pošto su ga uzimale, 65 odsto pacijentkinja je još uvek bilo živo, u poređenju sa 47 odsto u kontrolnoj grupi, koja je dobijala standardnu terapiju.
     
    Lek je još uvek eksperimentalan, ističu stručnjaci, a na tržištu bi mogao da se pojavi u roku od godinu dana.
     
    Tretman bazira na „herceptinu“, prvom leku u terapiji raka koji je bio usmeren na određene gene. Kod T-DM1 „herceptin“ je kombinovan sa izvesnim hemoterapijskim medikamentom toliko toksičnim da ne može samostalno da se daje, kao i s još jednom hemikalijom, koja drži zajedno navedena dva sastojka dok ne dopru do kancerozne ćelije.
     
    Lek je testiran na pacijentkinjama čiji je rak dojke uveliko metastazirao i pogoršavao se uprkos lečenju običnim „herceptinom“ i hemoterapijom. One su dobijale infuziju T-DM1 svake tri nedelje.
     
    Pacijentkinje u kontrolnoj grupi su dobijale infuziju medikamenta „kseloda“ i svakodnevne pilule leka „tajkerb“, što je jedina terapija odobrena u SAD za ovakve slučajeve.
     
    U prvoj grupi pogoršanje bolesti je u proseku nastupalo posle gotovo 10 meseci, a u kontrolnoj posle nešto preko šest meseci. Uz to je T-DM1 imao znatno manje neželjene propratne efekte – kod njegove primene nije dolazilo do opadanja kose, ni do povraćanja, a nije bilo potrebe ni za transfuzijom.
     
    Samo je kod nekih pacijentkinja bilo znakova oštećenja jetre i snižavanja nivoa faktora koji pomaže zgrušavanje krvi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE