Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će Baskijatovo delo postići rekordnu cenu?

    Jedan od radova poznatog grafiti umetnika Žana Mišela Baskijata naći će se na aukciji u kući „Kristi“ 27. juna, a očekuje se da postigne rekordnu cenu za bilo koje njegovo prodato delo ikada.
     
    Rad „Bez naziva“ koji će se naći na aukciji 27. juna u „Kristiju“ rađen je u kombinovanoj tehnici akrilika, ulja i spreja na platnu i napravljlen je 1981. godine, a poznavaoci njegove umetnosti predviđaju da će se prodati za oko 20 miliona dolara i tako premašiti cenu od oko 16 miliona dolara po kojoj je u maju ove godine u Njujorku prodato jedno njegovo delo.
     
    „Bez naziva“ je delimični autoportet i posveta boksu i na njoj preovlađuju crvena, žuta i narandžasta boja. Rad je savršen prikaz perioda Baskijatove tranzicije u kojoj je umetnik prelazio sa ulične umetnosti u studio i pretvarao svoje gradske grafite u neoekspresionističke slike. Kao i ostali njegovi radovi slika je prepuna njegove čuvene jake simbolike.
     
    Baskijatova karijera tipična za umetnike koji su svoj umetnički izraz ispoljavali kroz različite forme popularne kulture. Radio je sa Dejvidom Bouvijem i Endijem Vorholom, producirao je rep singl koji su izvodili Rammellzee i K-Rob i jedno kratko vreme čak izlazio sa Madonom. Poznat je kao fantastičan samopromoter svoje umetnosti, proglašen za jednog od najtalentovanijih umetnika modernog doba, ali ga je njegova zavisnost od narkotika odvela u smrt 1988. godine. Međutim, njegova umetnost i dalje je mnogima interesantna, ne samo kroz aukcije njegovih radova, već i kao inspiracija ličnostima u popularnoj muzici kao što su Džej Zi i Kanje Vest na čijem se aktuelnom albumu „Watch the throne“ mogu naći reference na njegovu umetnost.
     
    Interesovanje za Baskijatov rad i očekivanja od aukcije pojačana su nakon što je u proteklih nekoliko meseci oboreno više rekorda u trgovini umetničkim delima, jer je slika „Krik“ Edvarda Munka prodata za 120 miliona dolara, a dela Marka Rotkoa i Roja Lihtenštajna za 87 i 45 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE