Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta blizu 85 dolara, oporavak sa osmomesečnog minimuma

    Nafta je danas poskupela na blizu 85 dolara za barel, oporavivši se sa osmomesečnog minimuma, zahvaljujući nadi da bi evropski lideri mogli da zaustave dužničku i ekonomsku krizu na Starom kontinentu.

    Nafta za orijentacionu isporuku u julu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi, skočila za 76 centi na 84,74 dolara za barel, dok je, na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu, severnomorska nafta marke „brent“ za julski termin isporuke poskupela za 44 centa na 99,29 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Cena sirove nafte je juče pala ispod 82 dolara, što je najniži nivo od oktobra, budući da je zabrinutost da će globalno ekonomsko usporavanje uticati na pad tražnje tog energenta prošlog meseca dovela do pada cena od 23 odsto.

    Investitori se nadaju da će evropski zakonodavci uspeti da obuzdaju dužničku krizu, koja je Grčku odvela u duboku recesiju i izazvala ekonomsko usporavanje u nekoliko drugih zemalja.

    Ministri finansija Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) održaće danas telefonske konsultacije o krizi u evrozoni. Investitori će takođe pomno pratiti sutrašnji sastanak Evropske centralne banke, kao i govor u Kongresu predsednika američke Uprave federalnih rezervi Bena Bernankija u četvrtak.

    Očekuje se da će, kasnije ovog meseca, izbori u Grčkoj, kvartalni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i još jedna runda pregovora Irana i svetskih sila oko nuklearnog programa Teherana uticati na kretanje cena nafte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE