Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usevi propadaju zbog kiše

    Poljoprivrednici BiH su na mukama, jer kiša gotovo svakodnevno pada, pa ne mogu da uđu u njive i suzbiju korove koji jačaju i tako uništavaju biljke.


    Prethodno su ratari mesecima gledali u nebo, očekujući padavine, pošto je obradivim površinama nedostajalo vlage, ali su sada na udaru novih problema, s obzirom na to da je na njivama mnogo posla, kojem se ne može pristupiti.

    Povrtari već računaju na gubitke, a u ništa boljoj poziciji nisu ni zemljoradnici koji na svojim parcelama imaju žitarice. Primera radi, ratari u Tuzlanskom kantonu očekuju da će prinos pšenice ove godine pobaciti do 50 odsto.

    „U odnosu na prošlu godinu, rod neće biti ni upola dobar. Ja imam dva hektara pšenice i verujem da će šteta biti ogromna. Evo, vidite šta nam se dešava, vreme nikako nije na našoj strani. Kiša, koja gotovo ne prestaje da pada, će nas uništiti“, ističe Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanskog kantona.

    Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, ističe da učestale padavine ne dozvoljavaju da budu urađeni brojni poslovi u njivama.

    „Ne može se skloniti trava, prskati i kopati kukuruz. Ima i korova, a evo opet najavljuju kišu. Sada bi nam trebalo sunce. Vlage ima i previše. Pšenica sada cveta i trebali bi joj topli dani“, objašnjava Usorac.

    Prema rečima Ljube Maletića, predsednika Udruženja poljoprivrednika Semberije, vlaga pogoduje usevima, ali samo u umerenim količinama. Inače se zemlja „potpari“, što prouzrokuje bolesti. Maletić ističe da su na gubicima i voćari, jer su malina, kupina i jagoda pretrpele štetu do 40 odsto, jer tim voćkama trebaju sunčani dani. On podseća da je u mnogim opštinama ratare ojadio i grad.

    „Imamo delova gde je grad uništio 90 do 100 odsto useva. Štete su ogromne kada su u pitanju i povrtari i voćari“, ističe Maletić.

    Razlozi za optimizam zasad ne postoje. Meteorolozi i dalje najavljuju nestabilno vreme, a kiša se, mestimično, očekuje i danas, a zatim i u četvrtak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE