Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rio de Žaneiro: Deponija postaje izvor gasa

    Jedna od najvećih deponija smeća u svetu – Gramaho u Rio de Žaneiru zatvorena je minulog vikenda. Deponija Gramaho svakodnevno je “gutala” gotovo 70 odsto otpada koji proizvodi brazilska metropola.
     
    Svetske agencije javljaju da su na toj planini od otpada hiljade ljudi žvele i golim rukama premetale smeće da bi našle nešto upotrebljivo ili za prodaju. Sada, posle 34 godine mukotrpnog rada sakupljači otpada traže novi izvor prihoda.

    Ova deponija je simbol lošeg planiranja grada Ria i nemara. Procenjuje se da na njoj ima više od 60 miliona tona smeća. Aktivisti za zaštitu okoline su ukazivali da su tone tečnosti od raspadanja smeća u toj deponiji zagadile, nekada besprekorno čist, obližnji zaliv Guanabara.

    Deponija se zatvara nekoliko nedelja uoči konferencije UN o razvoju čiji je Rio domaćin, i u okviru pripreme tog grada za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i Olimpijske igre 2016. godine.

    Sada će smetlište od 130 hektara postati savremena fabrika, koja će kroz 200 bušotina gas od truljenja debelih slojeva smeća prikupljati i pretvarati u gorivo za motorna vozila i za grejanje stanova i kuća. Od toga se u narednih 15 godina očekuje prihod od 232 miliona dolara.

    Stanovnici Rija će ubuduće sortirati otpad kod kuće. Tako sortirano smeće odvoziće se na šest različitih lokacija u gradu. Razdvajanje će raditi separatori, a ne sakupljači otpada – tako da bude spremno za reciklažnu industriju“, kaže sekretar za okolinu Rija de Žaneira Karlos Osorio.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE