Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko nije izabrao lekara, nema overe

    Danas je istekao rok za izbor lekara, što građanima koji to nisu učinili onemogućava overu zdravstvenih knjižica.
     
    To je, uz uslov da poslodavci redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, nephodno za overu knjižica prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju.
     
    Do sada je prema podacima Ministarstva zdravlja lekara izabralo 81 odsto građana, a u Beogradu čak 92 posto.
     
    Poslednjih dana u javnosti su se pojavile tvrdnje da obavezivanje na izbor lekara krši ustavna prava građana na zdravstvenu zaštitu i pospešuje mogućnosti za korupciju.
     
    Zaštitnik građana Saša Janković za B92 to ocenjuje kao netačno, uz napomenu da u zdravstvenom sistemu ima mnogo krupnijih problema.
     
    „Nakon razmatranja toga, mislim da je od svih problema ovo ponajmanji. Izbor lekara zakon je od nas tražio da učinomo, to bi trebalo da možemo da uradimo u svako doba, ako ne možemo treba se žaliti direktoru zdravstvene ustanove, a ako to ne urodi plodom i zaštitniku građana. Ako je zdravstvena politika procenila da je to način unapređena zdravstvenih usluga, ja ne mogu da se mešam pošto je skupština to upisala u zakon, pošto ima puno prečih stvari“, kaže Janković.
     
    Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Zorica Pavlović kaže da nema nikakve bojazni ni razloga da građani strahuju za ostvarivanje zdravstvene zaštite.
     
    „Pravo im je dato uz mali uslov, a to je da, zarad dobrobiti svog zdravlja, izaberu lekara u domu zdravlja koji je najbliži njihovom mestu rada ili stanovanja“. kaže Pavolovićeva.
     
    Ona kaže da izabrani lekar ima velike dužnosti po zakonu.
     
    „On je kapija zdravstvenog sistema. On vodi pacijenta kroz čitav zdravstveni sistem, omogućava mu korišćenje čitavog zdravstvenog sistema i svih usluga. On brine o zdravlju pacijenta. Izabrani lekar ga može lečiti ukoliko je neophodno, može preduzimati preventivne mere, zadužen je za sve preventivne i skrining programe. Izabrani lekar može upućivati pacijenta na sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite, može mu omoćugavati ostvarivanje prava na lekove, protetičke sprave, kao i mnoga druga prava“. kaže Pavlovićeva.
     
    Ona dodaje da pacijent može promeniti izabranog lekara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE