Dešifrovan genom paradajza
Međunarodni tim naučnika je dešifrovao celokupni genom (genetski kod) paradajza, otvarajući time put da se poboljša ukus, hranljiva vrednost i trajnost ovog povrća, objavio je naučni časopis „Nejčer“.
U Konzorcijumu za genom paradajza, koji postoji već devet godina, ima preko 300 stručnjaka iz 14 zemalja, prenosi AFP.
Oni su, upoređujući današnji gajeni paradajz sa njegovim dalekim južnoameričkim pretkom – divljim paradajzom „solanum pimpinellifolium“ – utvrdili razliku u njihovim genetskim kodovima od svega 0,6 odsto.
Utvrđeno je da paradajz ima 35.000 gena. Ova biljka, inače, pripada porodici „solanaceae“ u koju spadaju i krompir, paprika i plavi patlidžan, kao i neke začinske i lekovite biljke.
Prethodno su, već dešifrovani genomi kukuruza, pšenice, pirinča, soje, jabuke, jagode i nekih drugih prehrambenih kultura.
Tako se omogućava razvoj novih sorti na koje bi se poželjne karakteristike prenosile bilo genetskim inženjeringom (koji još uvek ima mnogo protivnika u svetu), bilo tradicionalnim ukrštanjem.