Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima

    Svetski dan bez duvanskog dima biće obeležen danas različitim akcijama, a ove godine poseban akcenat biće usmeren na davanje podrške sprovođenju najefikasnijih mera kontrole duvana.
     
    Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izabrala je za temu „Uplitanje duvanske industrije“, a u Srbiji taj dan će biti obeležen pod sloganom „Odolimo uticaju duvanske industrije“.
     
    Od 11 do 12 sati u Beogradu će biti organizovana šetnja od Trga Republike, ulicom Kneza Mihaila, do „Pobednika“ na Kalemegdanu, gde će se održati konferencija za novinare, dodela pohvala i zajedničko puštanje balona.
     
    Slične akcije biće održane u Novom Sadu, ali i drugim gradovima Srbije.
     
    Posle godinu i po dana od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji, stručnjaci ukazuju da se on uglavnom poštuje i da je jedan od ciljeva bio da se zaštite i nepušači.
     
    Puna primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu počela je 11. novembra 2010. godine, a njime je zabranjena upotreba duvana na svim javnim i radnim mestima.
     
    Prema podacima iz novembra 2011. godine, odnosno godinu dana od početka primene, na radnim mestima smanjen je broj osoba koje su izložene duvanskom dimu za 10 odsto.
     
    Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana Ministarstva zdravlja dr Srmena Krstev kazala je da podaci na svetskom nivou pokazuju da zahvaljujući primeni sličnih zakona, oko četiri odsto stanovništva ostavi duvan ili da se popuši manje cigareta dnevno nego što se to inače čini.
     
    Još uvek se ne zna koliki broj stanovnika je ostavio duvan, a Krstev je napomenula da je u periodu od 2000. do 2006. godine broj pušača smanjen za skoro sedam odsto, pa se očekuje da taj broj bude još veći zahvaljujući primeni zakona.
     
    Jedan od najvažnijih ciljeva njegove primene bio je da se značajan broj osoba odvikne od pušenja ili smanji broj popušenih cigareta i time doprinese poboljšanju opšteg zdravlja stanovništva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE