Za energetsku efikasnost objekata 1,3 milijarde dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za energetsku efikasnost objekata 1,3 milijarde dinara

  Ministar životne sredine Oliver Dulić uručio je danas prve ugovore bankama koje učestvuju u programu unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji, kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju i adaptaciju javnih i stambenih objekata.

  Dulić je, na konferenciji za novinare, istakao da je iz tog programa jedna milijarda dinara namenjena za podizanja energetske efikasnosti javnih ustanova, a preostalih 300 miliona dinara za subvencionisanje kamata za kredite građanima koji mogu da ih uzmu radi povećanja energetske efikasnosti porodičnih kuća ili stanova.

  Cilj programa je pospešivanje racionalnog korišćenja energije u Srbiji, zaštita životne sredine, ali i pomoć građevinskoj industriji Srbije u uslovima ekonomske krize i angažovanje domaćih građevinskih preduzeća na tim poslovima, rekao je Dulić, predstavljajući Program unapređenja energetske efikasnosti u 2012.

  Očekuje se da će na taj način biti rekonstruisano oko 110 škola, zdravstvenih i kulturnih ustanova i drugih javnih objekata, kazao je on i dodao da će zahvaljujući sredstvima iz tog programa građani moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit za postavljanje izolacije, zamenu spoljašnje stolarije, kupovinu energetski efikasnih peći, kotlova i opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije.

  Građani mogu da uzmu dinarski subvencionisani kredit sa maksimalnim iznosom do 1,5 milion dinara, bez učešća, rokom otplate do pet godina i troškovima obrade od jedan odsto, a na raspolaganju im je i kredit u evrima sa maksimalnim iznosom do 15.000 evra, uz učešće od 30 odsto, rokom otplate od 10 godina i troškovima obrade kredita od 0,5 odsto, naveo je Dulić i dodao da svaka banka pojedinačno utvrđuje detaljnije uslove tih kredita.

  Dulić očekuje i da će zahvaljujući tim povoljnim kreditima u podizanje energetske efikasnosti stambenih objekata u Srbiji biti uloženo oko milijardu dinara i da će na taj način biti rekonstruisano nekoliko hiljada objekata.

  Dulić je naveo primer da za subvencionisani kredit u dinarima od 280.000 dinara sa rokom otplate od 60 meseci i kamatnom stopom od 4,95 odsto mesečna rata iznosi 5.278 dinara.

  Trošak za mesečnu ratu kredita se otprilike poklapa sa mesečnim uštedama energije koje građani imaju posle rekonstrukcije stambenog objekta, pa se investicija isplati već za nekoliko godina, ukazao je Dulić.

  Prvih 12 banaka kojima su danas dodeljeni ugovori za učešće u tom programu su Komercijalna, Volks, Inteza, Prokredit, Eurobanka, Sosijete ženeral, Hipo, Kredi, Čačanska, Razvojna banka, Kredi agrikol i Poštanska štedionica, koje su već počele da odobravaju te kredite, a procedura traje dva do tri dana, rečeno je na konferenciji u Vladi Srbije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE