Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nov pristup lečenju hipertenzije

    Uprkos brojnim lekovima protiv hipertenzije, milioni ljudi ne mogu da spuste pritisak na bezbedan nivo, čak i uz korišćenje više lekova.
     
    Zbog toga se trenutno, na inicijativu američke Uprave za hranu i lekove (FDA), u desetak bolnica u SAD na oko 500 osoba proverava drugačiji, invazivni pristup tom problemu, prenosi AP.
     
    Reč je primeni katetera, koji se od prepona kroz krvne sudove provlači do bubrega, gde uz pomoć radio talasa umrtvljuje neke nerve, što dovodi do izvesne relaksacije krvnih arterija i opadanja pritiska.
     
    Ova tehnika, čiji je zvanični naziv „renalna denervacija“, za početak bi bila namenjena za oko 10% hipertenzičara kojima ni primena više lekova ne pomaže.
     
    Delotvornost intervencije traje do tri godine, a neposredni problemi koje može da izazove su krvarenje, povreda krvnog suda, privremeni poremećaj pritiska ili srčanog ritma. Moguće su i komplikacije zbog medikamenata koji se koriste prilikom ove procedure.
     
    – Još, međutim, nisu poznati eventualni neželjeni efekti „renalne denervacije“ nakon više godina – upozorava dr. Gordon Tomazeli, predsednik Udruženja američkih kardiologa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE