Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kanabis ne utiče na sporiji razvoj MS

    Uprkos ohrabrujućim zaključcima nekih ranijih, manjih studija, tim stručnjaka koje je angažovao britanski Savet za medicinska istraživanja, utvrdio je da kod pacijenata koji su uzimali kapsule tetrahidrokanabinola (THC – najaktivnijeg sastojka marihuane) nije ostvaren nikakav boljitak u odnosu na one iz kontrolne grupe, koji su dobijali placebo.
     
    Stanje učesnika u ovom istraživanju je mereno kako uz pomoć skale invaliditeta, koju su razradili neurološki stručnjaci, tako i na bazi subjektivnog doživljaja obolelih.
     
    Neki oboleli od multiple skleroze su poslednjih godina tvrdili kako im marihuana pomaže da se lakše izbore sa efektima ovog oboljenja.
     
    Na osnovu toga se pojavila nada da bi THC mogao da bude sredstvo lečenja u sekundarnoj, progresivnoj fazi MS-a, kada na raspolaganju ima vrlo malo terapijskih opcija.
     
    Dejvid Nat, profesor neuropsihofarmakologije sa londonskog Imperijal koledža, napominje da neuspeh pomenute studije ne znači da sada treba odbaciti THC iz terapije obolelih od MS-a, jer, iako ne zaustavlja napredovanje bolesti, on može da pomogne protiv njenih simptoma, kao što su spazam i bolovi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE