Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bisić: Akciza će sprečiti nelegalnu upotrebu lož ulja

    Stručnjak za poresku i akciznu politiku Milica Bisić izjavila je juče da očekuje da će uvođenje akcize na lož ulje sprečiti nelegalnu upotrebu tog derivata kao motornog goriva.

    „Procene govore da su prihodi budžeta Republike umanjeni za oko sedam milijardi dinara samo tokom pet meseci prošle godine, kao posledica nelegalne upotrebe lož ulja kao motornog goriva u Srbiji“, rekla je Bisić za Tanjug.

    Ona je objasnila da je lož ulje naftni derivat koji spada u takozvana gasna ulja i praktično predstavlja isto što i dizel gorivo i dodala da je lož ulje bilo oslobođeno akcize samo ako se koristi za grejanje.

    Razlika u ceni u odnosu na dizel gorivo, koja je nastala zbog razlike u oporezivanju, stvarala je veliki podsticaj za nelegalnu upotrebu lož ulja kao motornog goriva, rekla je Bisić.

    Ističući da je, ukidanjem tog oslobođenja, značajno smanjena mogućnost nelegalne upotrebe lož ulja, ona je ocenila da se može očekivati prestanak korišćenja lož ulja kao motornog goriva.

    Bisić je ukazala da ni u jednoj od susednih zemalja upotreba gasnog ulja za grejanje nije sasvim oslobođena akcize.

    Akciza se za ovu njegovu upotrebu kreće od 25,56 evra na 1.000 litara u Bugarskoj do 382,45 evra na 1.000 litara u Mađarskoj u kojoj je ona jednaka kao za motorno gorivo, odnosno nema umanjenja akcize za ovu upotrebu, navela je Bisić.

    Vlada Srbije uvela je prošle nedelje akcizu na lož ulje evropskog kvaliteta od 57 dinara po kilogramu, kako bi sprečila zloupotrebe tog derivata i onemogućila prodaju lož ulja umesto evrodizela, a građani i privreda, za čiju upotrebu je i namenjeno lož ulje, imaće pravo da ostvare povraćaj po osnovu akcize na tu vrstu derivata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE