Ne staje proizvodnja u Železari Smederevo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ne staje proizvodnja u Železari Smederevo

  Spekulacije pojedinaca o prinudnim odmorima i obustavljanju rada druge visoke peći u Železari Smederevo su proizvoljne i nemaju nikakvu osnovu u odlukama rukovodstva Železare, izjavila je portparol kompanije Dušanka Ranković.

  Prema njenim rečima, Železara Smederevo proizvodi u skladu sa planom koji je koncipiran na osnovu raspoloživih sredstava i zahteva kupaca.

  “Mi radimo sa jednom visokom peći, kao i u prethodnom periodu, i svi ostali proizvodni pogoni prate tu proizvodnju. Znači, nismo najavili zaustavljanje druge visoke peći”, naglasila je Ranković.

  Određeni broj zaposlenih, usklađeno sa pomenutim obimom proizvodnje, biće upućen na kraća plaćena odsustva koja, ako to žele, mogu zameniti godišnjim odmorom, precizirala je ona.

  Proteklih dana mediji su objavili informaciju da će oko 5.000 radnika te fabrike drugi put od početka 2012. biti poslato kući do daljnjeg, kao i da će druga visoka peć biti stavljena na “tihi hod”.

  Železara Smederevo je od kraja januara u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog “Ju-Es stila”, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima.

  Proizvodnja u prvoj visokoj peći u smederevskoj železari obustavljena je u jesen 2008. Proizvodnja u čeličani bila je privremeno obustavljena u februaru 2012. zbog niskih temperatura i nemogućnosti dopremanja sirovina kada je druga visoka peć stavljena na “tihi hod” .

  Ministarstvo finansija Srbije je 18. aprila objavilo tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj.

  Na osnovu zahteva učesnika na tenderu, Vlada Srbije je do 11. juna produžila rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika “Železara Smederevo”. Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra.

  Prijavu za učešće u transakciji do sada su podneli : “United Pilsen” S.A. Luksemburg, “Donetsksteel Group” iz Ukrajine i “Ural Mining and Metallurgical Company” iz Ruske Federacije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE