Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Informaciona mreža o obnovljivim izvorima energije

    Obnovljivi izvori energije dobijaju sve veću važnost u Evropi, pa i u Srbiji, a kako bi svi zainteresovani za ovu oblast, bilo da su spremni da se upuste u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ili nude opremu za one koji se time već bave, uskoro će biti u prilici da na jednom mestu dobiju sve potrebne podatke o ovim izvorima u Vojvodini.
     
    Naime, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada izradio je softver za forimranje elektronske informacione mreže i razvoj ljudskih kapaciteta za primenu obnovljivih izvora energije u Vojvodini, koji je juče predstavljen u Privrednoj komori Vojvodine,  a projekat su podržali  Elektrovojvodina, JP „Srbijagas“ i PKV.

    Po rečima predsednika PKV Ratka Filipovića značaj obnovljivih izvora energije sve je veći, a zahvaljujući novoj informacionoj mreži, koja povezuje svih sedam regionalnih komora u Vojvodini, obezbeđena je kompletna informacija za sve koji su zainteresovani za ovu oblast, a kojih je sve više. Ističući da se, zahvaljujući brzom dolasku do informacija i njihovoj brzoj razmeni očekuje pozitivan uticaj ovog projekta na privredu Filipović je rekao da je osnovana i Grupacija proizvođača i korisnika energije iz obnovljivih izvora.

    Po rečima Dušana Gvozdenca s FTN-a, fosilnih goriva je sve manje te je potraga za novim oblicima energije sve veća, a okretanje obnovljivim izvorima energije jedan je od načina da se obezbedi novi izvori, kojim se, ujedno štiti i životna okolina.

    – Najznačajniji izvor obnovljive energije u Vojvodini je biomasa, a tu su i geotermalne vode, energija vetra, solarna energija, otpad, ali se oni koriste veoma malo, jer je njihovo učešće u  energetskom bilansu Vojvodine ispod jedan odsto – rekao je Gvozdenac. – Zahavljujući ovoj mreži, na jednom mestu su svi potrebni podaci vezani aza ove izvore energije, od potencijala, do proizvođača, što će omogićiti brži protok inforamcija i povezivanje onih koji su za ovaj vid energije zainteresovani.

    Direktor Elektrovojvodine Tihomir Simić, ukazao je da je objedinjavanje svih subjekata, koji u budućnosti treba da omoguće korišćenje svih potencijala za proizvdonju enegije iz obnvoljivih izvora, od strateškog interesa za Vojvodinu i Srbiju.

    – Zahvaljujući ovom inforamacionom rešenju, postojeći sistem PKV i regionalnih privrednih komora otvara novi pravac razvoja i praćenja svih aktivnosti vezanih za korišćenje obnovljivih izvora energije , ali i obezbeđuje unapređenje energetske efikasnosti – rekao je Simić. – Uz aktivno korišćenje ove energetske platforme na jednom mestu, u realnom vremenu, dostupni su svi podaci od vitalnog značaja za funkcionisanje energetskog tržišta i razvoj projekata u ovoj oblasti. 
     
    Ana Petković
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE