Brana ugrožava netaknuti Rzav

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brana ugrožava netaknuti Rzav

  Bude li izgrađena akumulacija Svračkovo, sa lica zemlje nestaće jedina reka u državi koja je čitavim tokom čista i nezagađena, a umesto prirodnog blaga neprocenjive vrednosti, nadomak Arilja „nići će“ betonska brana visoka 68 metara, te elektrana i veštačko jezero dugačko devet kilometara.
   
  Veliki broj žitelja varoši nastale oko znamenite Crkve Svetog Ahilija ne miri se sa ovakvim epilogom, pa se pripremaju za javne proteste – tvrdeći da postoje jeftinija i racionalnija rešenja za vodosnabdevanje žednih opština zapadne Srbije.

  Umreženjem vodosistema „Vrutci“ kod Užica, gde postoji višak vode od oko 200 litara u sekundi, sa postojećim vodosistemom „Rzav“, problem vodosnadbevanja bio bi trajno rešen, a takva investicija bila bi desetostruko jeftinija, jer je potrebno premostiti svega nekoliko kilometara, kaže Zoran Raković iz Ekološkog udruženja „Rzav – Bog čuva Rzav“.
   
  Takođe, velike kapacitete podzemnih voda pojedini stručnjaci proglasili su irelevantnim, kako bi olakšali posao graditeljima brane i građane Arilja doveli pred „svršen čin“. Ali nećemo se pomiriti sa ovako drastičnim uništenjem jedinstvene reke. Inače, Svetska komisija za brane propisala je pravilo da „nijedna brana ne sme biti sagrađena bez dogovora sa lokalnim stanovništvom, bez uvažavanja njihovih zahteva i bez poštovanje njihove volje“…

  U našem slučaju to nije uzeto u obzir, već je projekat proglašen „nacionalnim interesom“, bez ikakvih prethodnih analiza ekonomske opravdanosti i obima destrukcije prirode, dodaje Nataša Milivojević iz istog udruženja. Obraćali smo se načelniku Odeljenja za procenu uticaja na životnu sredinu, slali zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, tražili kopiju Studije uticaja na životnu sredinu, ali smo svaki put odbijani.

  UŠTEDA VREMENA


  Nije sporno da je žiteljima Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege, Lučana i Arilja voda preko potrebna. Međutim, Ariljci traže da se – pre potpunog uništenja Rzava – razmotre znatno jeftinije varijante vodosnabdevanja. Uz višestruko nižu cenu, tvrde, spajanje sa vodosistemom „Vrutci“ omogućilo bi da voda u žednim opštinama poteče mnogo pre nego što bi se to dogodilo u slučaju višedecenijske izgradnje brane.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE