Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ginekologa godišnje poseti svaka peta žena

    U Srbiji od raka grlića materice svakog dana umre jedna žena, a obole četiri. Iako je redovan pregled najbolja zaštita, ginekologa godišnje poseti tek svaka peta žena.
     
    Stručnjaci poručuju da rak grlića materice ne bi smeo ni da postoji, jer od nastanka infekcije, koju uzrokuje humani papiloma virus, do promena koje su znak teške bolesti, neretko prođe od 5 do 10 godina.
     
    Za akciju koju su na Vojnomedicinskoj akademiji nazvali „Tri minuta koja vam mogu spasiti život“, zanimanje je veliko.
     
    Produžiće radno vreme, kako bi do kraja nedelje pregledali 1.000 žena koje su zakazale besplatan ginekološki pregled.
     
    „Ubediti nekoga da ode na ginekološki pregled, da ode na redovne ginekološke preglede, verujte mi vrednije je od svega što će doktor uraditi kasnije. To je prilika da bukvalno i zaista nekome spasite život“, rekao je načelnik ginekologije VMA Dane Nenadić.
     
    Neznanje, strah od bolesti, nedostatak vremena, čekanje ispred ordinacije, razlozi su zbog kojih ne odlazimo u dom zdravlja na redovan i besplatan ginekološki pregled.
     
    Da bi se poražavajuća statistika promenila, neophodna je podrška i društva i medija, ali, kako pokazuju iskustva drugih zemalja, najveću ulogu imaju doktori.
     
    „Treba motivisati i doktore, mi smo u Sloveniji uveli finansiranje u kapitaciji, da ih stimulišemo da moraju da pregledaju različite žene, a ne iste deset puta u jednoj godini“, rekao je doktor Dušan Keber iz Kancelarija za rano otkrivanje raka Srbije.
     
    „Mi smo sada došli sa tim finansijskim nagrađivanjem a i kažnjavanjem, da sada dolazi 80 odsto žena na pregled i sigurni smo da bi za par godina to mogli postići i u Srbiji“, rekao je Keber.
     
    U Srbiji su u toku pripreme za početak organizovanog i ranog otkrivanja raka. Obučavaju se oni koji će čitati briseve, i opremaju laboratorije u kojima će se, uz poštovanje najsavremenijih standarda, to i raditi.
     
    Akcija ranog otkrivanja raka grlića materice počinje sledeće godine, na pregled će biti pozivane žene od 25 do 69 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE