U Železari Smederevo neće biti prekida proizvodnje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Železari Smederevo neće biti prekida proizvodnje

  U Železari Smederevo neće biti obustavljena proizvodnja, kompanija radi u skladu sa biznis planom i trenutnom situacijom na svetskom tržištu čelika, tvrde nadležni u toj fabrici odgovarajući na pisanja medija da je nekadašnji gigant pred proizvodnim kolapsom.
   
  Predsednik Skupštine privrednog društva Železara Smedereva Predrag Umičević rekao je da nije u planu zaustavljanje rada druge visoke peći, niti slanje radnika na prinudni odmor, dok je nabavka sirovina ugovorena do kraja juna. U železari se održava redovna proizvodnja na oko 70 do 80 odsto kapaciteta jedne visoke peći, ili do 60. 000 tona čelika mesečno, kazao je Umičević.
   
  Prema njegovim rečima, železara sada ne radi punom snagom, iako su zahtevi na tržištu nešto veći nego proizvodnja, jer je cena čelika nepovoljna i nastavlja da pada, pa bi veća proizvoidnja generisala gubitke. Cilj je, kako je istakao Umičević, da se sa sadašnjom proizvodnjom održe kupci da bi se, u slučaju promene cene čelika na svetskom tržištu, povećao nivo proizvodnje.
   
  Umičević je rekao da se ne ide na neke velike porudžbine sirovina i zbog tendera za strateškog partnera koji je otvoren do 11. juna i, kako je naveo, do polovine narednog meseca očekuju se neke informacije po tom pitanju.
   
  Spekulacijama o zaustavljanju druge visoke peći u železari pokušava se odluka Vlade Srbije o održavanju proizvodnje vezati za izbore, što nema veze, kao ni tender, mišljenja je Umičević.
   
  Portparol Železare Smederevo Dušanka Ranković rekla je da kompanija radi u skladu sa biznis planom, zahtevima tržišta i sa proizvodnjom u drugoj visokoj peći.
   
  I predsednik nezavisnog sindikata u železari Mileta Gujaničić potvrdio je da druga visoka peć u Železari Smederevo neće biti stavljena u “tihi hod”. Pogoni u železari trenutno rade smanjenim kapacitetom sa kratkim pauzama do pet dana, pa je uprava pozvala radnike da dobrovoljno odu na plaćeno odsustvo, objasnio je on.
   
  List “Politika” je juče navela, bez pozivanja na izvor, da će samo dve nedelje pred isteka tendera za prodaju železare, oko 5.000 radnika te fabrike drugi put od početka 2012. biti poslato kući do daljnjeg, kao i da će druga visoka peć biti stavljena u “tihi hod”.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE