Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prodaja stanova pala do 50 odsto

    Cene nekretnina u Srbiji u padu su 30 odsto od početka ekonomske krize, kaže predsednik Udruženja posrednika u prenosu nekretnina Tomislav Sekulić.


    Sekulić dodaje da takvo stanje nije uticalo da se promet u toj oblasti uveća. On objašnjava da je na mikro-nivou prodaja stanova u nekim sredinama pala i za čitavih 50 odsto. Razlog za to je taj što su neki preduzimači formirali potpuno nerealne cene pokušavajući da dođu do lake zarade. To je izazvalo kontraefekat koji je doveo do gubitka interesovanja za kupovinu stanova.
     
    „Na pojeftinjenje u sektoru nekretnina uticalo je i to što je država počela da gradi stanove i na taj način je oborena cena koja je bila zaista nerealna. A potražnja je i inače mala. Ljudi se u uslovima ekonomske krize ne odlučuju tako lako na kupovinu nekretnina. Treba naglasiti i činjenicu da su komercijalni stambeni krediti veoma nepovoljni za građane i da oni ne žele da na taj način opterete svoje finansijsko stanje“ , ističe Sekulić.
     
    Sekulić dodaje da iako je cena stanova u Srbiji u konstantnom padu nikako ne bi trebalo očekivati da se ta tendencija nastaviti i da oni dodatno pojeftine, kako neki najavljuju. „Uveren sam da do toga neće doći. Naime, cene stanova su se ustalile na realnom nivou, tako da ne vidim prostor za dodatan pad“, kaže Sekulić.
     
    Jedan od retkih pozitivnih efekata ove krize jeste da su se, posle decenija jednakog statusa, sada diferencirale cene novih i starih stanova. Na to je, pre svega, uticala odluka države da stimuliše stanogradnju u okviru koje je jedna od mera bila da se subvencije za stambene kredite odobravaju samo za novogradnju, što je automatski oborilo ranije poprilično visoke cene starih stanova.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE