Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Konferencija o hidropotencijalu Srbije

    Konferencija „Mini hidroelektrane-prednosti i perspektive“ biće održana 5. juna u Zaječaru u organizaciji Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF), saopštila je danas ta organizacija.

    U okviru programa konferencije biće upriličena i poseta hidroelektrani „Gamzigrad“ na reci Crni Timok, iz 1909. godine, u blizini Zaječara.

    Od ukupnog hidropotencijala Srbije, uključujući i velike hidroelektrane, iskorišćeno je oko 60 odsto tog potencijala.

    U Srbiji je pre 20 godina izrađen katastar malih hidroelektrana na teritoriji Srbije“, po kome bi ukupna instalisana snaga tih hidroelektrana iznosila 443 megavata (MW) sa godišnjom proizvodnjom od 1,55 teravat-časova (TWh), što je oko 15 odsto proizvodnje hidroelektrana u Srbiji.

    Ako bi tu energiju uvozili morali bismo da platimo oko 47 miliona dolara. Pretežno se radi o hidropotencijalu brdsko-planinskih tokovi sa velikim padom i malim protokom, navodi se u saopštenju.

    Hidroenergija je jedan od najznačajnijih obnovljivih izvora energije. Proizvođači električne energije u malim hidroelektranama do 10 MW od 2010. godine imaju pravo da budu povlašćeni proizvođači električne energije, s obzirom da država garantuje povlašćene cene struje (Feed in tarife) za struju dobijenu iz mini hidroelektrana u iznosu od 7,8 do 9,7 evrocenti po kilovat-času (kWh). Ugovorna obaveza za povlašćenog proizvođača iznosi 12. godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE