Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Negativan uticaj kiše na rod voća u Podrinju

    Nestabilno, kišovito i hladno vreme je u Podrinju uticalo na stanje u voćnjacima, pa će voća ove godine biti veoma malo, pri čemu su najugroženiji proizvođači jagoda.

    Stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Zlatica Krsmanović je rekla za Tanjug da kišovito vreme i temperaturna kolebanja poslednjih dana negativno utiču na voće u Podrinju, pre svega na jagode, ali i na maline i kupine.

    Krsmanović je objasnila da su sada najugroženiji jagodari, jer je berba tog ploda u jeku, ali je on lošeg kvaliteta, truli i ne može biti prodat, a uloženo je dosta novca i truda kako bi svi zasadi bili podignuti po savremenim tehnologijama i sa dobrim sadnim materijalom.

    Takvo stanje će po Krsmanovićevoj, uticati na opredeljenje mnogih poljoprivrednika koji su nameravali da počnu proizvodnju jagoda, koja je poslednje dve godine počela više da se sadi na području nadležnosti Zavoda – u gradu Loznici i okolnim opštinama Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik

    Krsmanović je navela da je malina, koja je u brdskim predelima Podrinja zasađena na oko 1.800 hektara, do sada bila u solidnom stanju, mada u fazi cvetanja, u kojoj se trenutno nalazi, trpi negativne posledice kiše i zahlađenja.

    Zimus i tokom ranog proleća u vreme cvetanja dominirajućih drvenastih voćnih vrsta bilo je i izmrzavanja. Bez obzira na ovogodišnju rodnost neophodno je da voćari štite svoje zasade od bolesti i štetočina, posebno posle kišovitog perioda, jer samo zdravi zasadi, uz primenu potpune agrotehnike mogu doneti rod, ukazala je Krsmanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE