Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Knjiga Edvarda Bonda „Zločin 21. veka“ u Arhipelagu

    Izdavačka kuća Arhipelag objavila je u svojoj novoj ediciji Premijere knjigu „Zločin 21. veka“ Edvarda Bonda, jednog od ključnih dramskih pisaca našeg vremena. Ovo izdanje Bondovih izabranih drama istovremeno je i svetska premijera piščeve drame „Melodija“.
     
    Naslovna drama „Zločin 21. veka“ govori o budućnosti koja ne mora biti daleka, jer smo, smatra Bond, u njoj već bili. Radnja se odvija u kasnom 21. veku u kojem su svi ljudi kontrolisani pomoću mikročipova i zatočeni u gradovima/logorima.
     
    U dramama „Na unutrašnjem moru“ i „Melodija“ Bond insistira da deci mora biti pružena mogućnost da razumeju svet odraslih, da bi, kao “agenti budućnosti”, mogla da ga promene. Drama „Na unutrašnjem moru“ sublimira sve Bondove antiratne cikluse i govori o razvijanju istorijskog čula, o potrebi da se istorijska zbivanja razumeju i odgovornost za istoriju prihvati.
     
    Tragičnost drame „Postojanje“ leži u spoznaji do koje njen junak X dolazi iskorakom iz rutine, neplaniranim skretanjem sa društveno utvrđenog i predodređenog puta. Posle prikazanog susreta s nepoznatim, u sobi sličnoj Orvelovoj 101, to postaje i suočavanje sa samim sobom, pri čemu su bekstvo od odgovornosti i povratak na staro nemogući.
     
    Drama, veruje Bond, sve autoritete dovodi u pitanje i zbog toga je bez nje nemoguća demokratija kako u grčkom polisu, tako i u današnjem globalnom metropolisu.
     
    Edvard Bond (London, 1934), jedan od najvažnijih modernih dramskih pisaca eng-leskog jezika. Osim kao dramski pisac, Edvard Bond je izuzetno značajan i kao reditelj, pesnik, esejista, teoretičar drame i pozorišta, pisac filmskih scenarija. Napisao je preko pedeset drama za pozorište, radio i televiziju. Često nazivan i kontroverznim zbog stavova o društvu i o drami i pozorištu, ali i zbog tretmana nasilja u svojoj dramaturgiji, Bond je iskazao nedvosmislenu kritičku retrospektivu osnovnih trauma modernih vremena.
     
    Bond je i autor nekoliko filmskih scenarija, među kojima su i scenariji za filmove: „Eksplozija“, „Mihael Kolhas“, „Smeh u mraku“, „Graditelj“, „Nikolas i Aleksandra“, „Mobi Dik“ i „Itaka“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE