Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Može li Olimpijada izvući Britaniju iz recesije?

    Posle tri godine pripremnih radova u koje je uloženo 9,3 milijardi funti i dva meseca uoči otvaranja letnjih Olimpijskih igara u prestonici Velike Britanije, Londonu, sve je spremno za dolazak stotina hiljada turista. Budžet za letnje Olimpijske igre od 9,3 milijardi funti je četiri puta veći od sume od 2,5 milijardi koliko je u početku bilo planirano.

    Ekonomisti Natixis, francuske korporativne i investicione banke, međutim, ocjenjuju da su efekti održavanja ove manifestacije na britansku privredu skromni, ograničenog tipa i nedovoljni za izlazak privrede te zemlje iz recesije.

    Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije je smanjen za 0,2 odsto u prvom tromesečiju ove godine posle pada od 0,3 u poslednja tri meseca 2011. Nominalni, ukupan domaći proizvod (BDP) Velike Britanije je za 2011. procijenjen na 2.417 biliona dolara, po čemu je ta država treća u Evropskoj uniji i sedma na svetu.

    Ekonomisti procenjuju da će investicije u infrastukturu za period 2008-2012. imati udela na povećanje BDP od 0,6 procentnih poena ili za sedam miljardi funti, a prihod od turista i prodaje karata tokom Olimpijade oko milijardu funti ili 0,07 procentnih poena BDP, što će sve ukupno povećati privredni rast zemlje u 2012. za 0,17 odsto.

    Eksperti Međunarodnog olimpijskog komiteta objašnjavaju da je održavanja Olimpijade u Barseloni uticalo na povećanje španskog privrednog rasta od 2,9 odsto u periodu između 1986. i 1993. zato što Španija tada nije bila ni ekonomski ni politčki otvorena ka svetu kao danas, što nije slučaj sa Londonom.

    Predstojeća Olimpijada u Londonu ima pozitivne efekte na tržište rada jer je od aprila 2008. zaposleno 40.000 ljudi na građevinskim poslovima, a za vreme održavanja ove manifestacije od 27. jula do 12. avgusta posao će naći još 200.000 lica. Međutim, veliki broj tih radnih mesta su privremenog karaktera što je nedovoljno da bi trajno bio rešen problem rekordne nezaposlenosti.


    Pozitivnu stranu ovih igara predstavlja i obnavljanje infrastrukture. Veliki atletski stadion biće preinačen u stadion londonskog fudbalskog kluba Vest Hem.

    Posle Olimpijade, preko 3.000 stanova iz olimpijskog sela dobiće nove vlasnike, dok će elektrocentrala izgrađena za ovaj događaj snabdevati strujom severoistočni deo Londona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE