Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Univerzitetska biblioteka obeležava svoj dan

    Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ obeležiće danas svoj Dan otvaranjem izložbe o Joci Vujiću, saopštila je ova naučna institucija.
     
    Biblioteka „Svetozar Marković“ je matična biblioteka za sve univerzitetske i fakultetske biblioteke u Srbiji i ona nastavlja tradiciju Biblioteke Liceja osnovane 1844. godine kojoj je prvi upravnik bio filolog i istoričar Janko Šafarik.

    Akademska biblioteka postaje kada je Licej prerastao u Veliku školu 1863, a kada je donet zakon o beogradskom Univerzitetu biblioteka je postala deo Srpskog seminara. Posle Prvog svetskog rata obnavlja se Univerzitetska biblioteka koja se 1926. seli u novu zgradu gde je i danas zahvaljujući donaciji Karnegijeve zadužbine koja je uplatila 100.000 dolara, a zemljište je dao grad Beograd.

    Ime Svetozara Markovića je dobila 1946. godine na 100-godišnjicu rođenja velikog narodnog tribuna.

    Biblioteka je za svoj dan odabrala 24. maj koji je praznik slovenskih svetitelja Ćirila i Metodija koji su počeli pokrštavanje Slovena i doneli im pismo.

    Joca Vujić (1863-1934) kome je ove godine posvećena izloža bio je veliki dobrotvor, inače, poznati bibliofil iz Sente, koji je 1932. godine svoju izuzetnu biblioteku i vrednu arhivsku zbirku poklonio Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetskoj biblioteci. Vujić je više od 30 godina sakupljao knjige i dokumenta koji se odnose na srpsku istoriju, književnost i kulturu i tako stvorio jednu od najbogatijih privatnih biblioteka u zemlji koja je danas u stalnom fondu biblioteke „Svetozar Marković“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE