Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stres od cunamija smanjio mozak

    Stres izazvan prošlogodišnjim zemljotresom i cunamijem u Japanu provocirao je smanjenje obima mozga kod nekih preživelih, utvrdili su stručnjaci Univerziteta Tokohu.
     
    Oni su uporedili snimke skeniranja mozga 42 odrasle osobe iz područja pogođenog katastrofom, napravljene dve godine ranije u okviru jedne druge studije, sa snimcima urađenim tri do četiri meseca nakon zemjotresa i cunamija, prenosi AFP.
     
    Kod onih ispitanika koji su imali neke od simptoma post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) je registrovano smanjenje orbitofrontalnog korteksa, dela mozga zaduženog za donošenje odluka i regulisanje emocija.
     
    Što su simptomi PTSP bili izraženiji, to je smanjenja volumena mozga bilo veće. Među najtežim simptomima su teška depresija, flešbekovi preživljenih užasa, emocionalna obamrlost, nesanica i preterana opreznost.
     
    Neke ranije studije su ukazivale da kod PTSP-a dolazi i do nekih promena u mozgu, ali ovo je prva koja ukazuje na vrstu tih promena. Ovo otkriće bi moglo da bude od značaja za lakše postavljanje dijagnoze PTSP-a i blagovremeni tretman pacijenata psihoterapijom.
     
    Japanski stručnjaci napominju da promene u mozgu u ovakvim slučajevima ne moraju da budu trajne, s obzirom na to da su mnoga istraživanja pokazala da neke terapije i intervencije dovode do njegovog oporavka i obnavljanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE