Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučnici napravili srčani mišić od ćelija kože

    Naučnici tvrde da su u laboratoriji uspeli da pretvore ćelije kože jednog pacijenta u zdrave ćelije srčanog mišića. To bi moglo da znači novu nadu za oporavak osoba koje su preživele infarkt.
     
    U izveštaju objavljenom o Engleskom žurnalu o srcu stoji da su prvi testovi na životinjama bili obećavajući, ali da je eksperimentalno lečenje ljudi i dalje godinama daleko.
     
    Naučnici sve češće koriste matične ćelije u lečenju problema sa srcem i bolestima kao što su dijabetes, Parkinsonova i Alchajmerova bolest.
     
    Matične ćelije su izuzetno vredne jer imaju sposobnost da postanu bilo koji tip ćelija i naučnici rade na tome da ih primene u regeneraciji oštećenih organa i tkiva.
     
    U pomenutoj studiji sprovedenoj u Izraelu tim naučnika je uzeo ćelije kože dvojice muškaraca koji su preživeli infarkt i pomešali ih sa koktelom gena i hemikalija kako bi od njih dobili matične ćelije srca.
     
    Dobijene ćelije bile su identične zdravim gradivnim jedinicama srčanog mišića. Kada su one ugrađene u pacova, počele su da stvaraju veze sa okolnim srčanim tkivom.
     
    Vođa istraživanja profesor Lior Gepštajn rekao je da je potrebno još istraživanja pre testiranja metode na ljudima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE