Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Facebook nije oduševio ulagače, akcije u padu

    Akcije Facebook-a su na jučerašnjem trgovanju pale za više od deset odsto ispod početne cene akcija od 38 dolara i cena jedne akcije iznosi tek 34,03 dolara.
     
    Samo deset minuta po otvaranju berze, vrednost akcija Facebook-a je bila 35,01 dolar, što je bio pad za 8,43 odsto, prenosi agencija AFP.
     
    „Smatram da su garanti akcija ubedili Facebook da ponudi previše akcija,“ rekao je analitičar Majkl Pakter iz kompanije „Wedbush securities“ i dodao da „tržište jednostavno nema apetit za ovoliki broj ponudjenih akcija„.
     
    Tako se nakon neverovatnog medijskog praćenja i najavljivanja „inicijalne ponude veka“ pokazalo da su jedino investitori imuni na marketinške priče i ne „lajkuju“ projekte iza kojih ne stoji dobar povrat na investirani novac. I sam izlazak na berzu razočarao je investitore, a prvog dana trgovanja akcije su završile na nivou od 38,23 dolara i rastu od 0,61 odsto.
     
    Da nije bilo nekoliko velikih investitora i Facebook-ovih partnera u IPO-u, najiščekivanija javna ponuda pretvorila bi se u pravu katastrofu. Kako kažu analitičari, nikome zapravo nije jasno kako Facebook namerava da zarađuje u budućnosti. Oni navode da je „izuzetno opasno dovesti tržišnu kapitalizaciju na sto milijardi dolara, a kompanija još nije smislila kako će da zarađuje novac“.
     
    Nalozi za kupovinu akcija Facebook-a dolazili su i iz Srbije, saznaje Blic u Ilirici, jednoj od brokerskih kuća preko koje se može ulagati u akcije kompanija u inostranstvu. Brokeri objašnjavaju da je procedura prilično jednostavna, te da su provizije do 1,2 odsto.
     
    ”Građani Srbije mogu da kupuju akcije na regionalnim i svetskim berzama, s tim što im se ne isplati da ulažu male sume. Recimo da je sve ispod 1.000 evra neisplativo jer su provizije na tu uloženu sumu i petina od tog iznosa. Na veće sume od po 10.000 ili 100.000 evra plaća se manja provizija”, kaže jedan od brokera u Ilirici. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE