Rusija ispred Saudijske Arabije po proizvodnji nafte

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusija ispred Saudijske Arabije po proizvodnji nafte

  Rusija proizvodi dnevno stotine hiljada barela nafte više nego Saudijska Arabija i uverena je da ove godine može da poveća proizvodnju u odnosu na 2011, pokazali su podaci ruskog ministartstva energetike.

  Ti pokazatelji su, međutim, u suprotnosti sa izveštajem grupacije za prikupljanje podataka JODI koju su osnovali proizvođači i potrošači nafte, a koji pokazuje oštar pad ruske proizvodnje tog energenta.

  Podaci JODI govore da je ruska proizvodnja opala sa 10,370 miliona barela dnevno u decembru, na 9,920 miliona barela dnevno u martu, što je nešto manje od saudijske proizvodnje u martu od 9,923 miliona barela dnevno.

  Rusko ministarstvo energetike, međutim, tvrdi da je prosečna dnevna proizvodnja u Rusiji prvih meseci 2012. ostala na stabilnih 1,41 milion tona, ili oko 10,33 miliona barela dnevno, prema 10,31 milion barela dnevno u decembru.

  Prema prognozi Ministarstva za 2012, zasnovanoj na tim proizvodnim ciframa, ta zemlja je na putu da ove godine ostvari plan proizvodnje od prosečno 10,31 milion barela dnevno, prenela je agencija Rojters.

  Grupaciju JODI su osnovale proizvođačke organizacije, uključujući OPEK i potrošačke, kao što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA), radi unapređenja transparentnosti podataka sa tržišta nafte. Razlika u podacima JODI i ruskog ministarstva je zbog metodologije te grupacije koja u podatke o proizvodnji sirove nafte uključuje i proizvodnju kondenzata iz Saudijske Arabije.

  Saudijska Arabija je saopštila da poseduje slobodne kapacitete za proizvodnju oko 12,5 miliona barela dnevno ukoliko na svetskom tržištu nafte dođe do pomanjkanja isporuka.

  Rusija, pak, ima malo ili nimalo slobodnih kapaciteta. Eksploatacija u zapadnom Sibiru, koji učestvuje s više od 60 odsto u ukupnoj ruskoj proizvodnji, je u padu, mada je on prošle godine usporen na manje od jedan odsto, ocenjuju analitičari. Povećanje proizvodnje na novim poljima u istočnom Sibiru nadoknađuje to smanjenje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE