Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kompanija iz Singapura razvija novu biljku za biogorivo

    JOil, kompanija za proizvodnju bioenergije sa sedištem u Singapuru, najavila je novi, genetski modifikovani soj biljke jatropha, koja proizvodi biogorivo većeg kvaliteta, a koje se može koristiti u automobilskoj i avionskoj industriji, kao i za proizvodnju električne energije.
     
    Šef istraživačkog sektora ove kompanije, dr Hong Yan, rekao je da je ovo prvi komercijalni soj genetski modifikovane (GM) biljke poznate kao „orah fizičara“ koji dostiže fazu testiranja na terenu. Dr Hong je izrazio očekivanja da će GM sorte biti spremne za žetvu nakon šest meseci, što je slučaj i sa nemodifikovanim sortama, dok divlje jatropha biljke ne cvetaju prve godine. Ipak, na komercijalizaciju bi se čekalo tri do četiri godine, „najviše zbog rigoroznog procesa dobijanja odobrenja koji se odnosi na GM biljke“, navodi on.
     
    U protekloj deceniji, industrija biogoriva promovisala je jatrophu kao idealnu biljku za biogorivo, zbog visoke koncentracije ulja i njene sposobnosti da raste na nepovoljnom zemljištu koje je suviše suvo ili siromašno hranljivim materijama za prehrambene useve. Međutim, kritike na račun industrije koja se ubrzano razvija ističu da postojeći jatropha projekti nisu uspeli da ispune obećanja visokih prinosa i minimalnog uticaja na životnu sredinu.
     
    Studija nevladine organizacije za zaštitu životne sredine, Prijatelji Zemlje (FoE – Friend of the Earth), iz 2010. godine pokazala je da su prinosi nepouzdani i generalno niži od obećanih, kao i da farmeri moraju obezbediti značajnu količinu đubriva, pesticida i navodnjavanja kako bi održali useve. Ipak, dr Hong iz kompanije JOil ističe da je uzrok neuspeha većine projekata korišćenje divljih vrsta – jatropha curcas je klasifikovana kao nepripitomljena vrsta.
     
    Probni usevi jatropha sojeva iz programa kompanije JOil na tri lokacije u južnoj Indiji, proizveli su više od dve tone semena po hektaru u prvoj godini. Kombinacijom selektivnog uzgoja i GM tehnologije, kompanija očekuje prinos ulja od tri tone po hektaru, što bi „osiguralo komercijalnu održivost programa“, dodaje dr Hong.
     
    JOil je genetski modifikovala soj ove biljke tako da sadrži preko 75% oleinske kiseline u ulju, u odnosu na 45% kod tradicionalnih sojeva. Oleinska kiselina je deo masnih kiselina ulja iz semena biljke koja doprinosi konzistentnosti i održivosti neophodnoj za biogorivo. JOil planira da razvije buduće GM sorte sa dodatnim osobinama koje je „teško ili nemoguće dobiti tradicionalnim uzgojem“ kao što je bolja tolerancija na sušu, štetočine i bolesti, najavljuje dr Hong.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE