Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Subvencije za tov doprineće povećanju proizvodnje

    Najavljene subvencije za tov junadi i svinja doprineće osnaživanju stočarstva u Srbiji, povećanju proizvodnje mesa i mleka i ekspanziji izvoza, ocenili su danas u izjavama Tanjugu eksperti i poljoprivrednici.

    Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović istakao je da u stočarstvo kao lokomotivu razvoja poljoprivrede treba usmeriti što je moguće više sredstava iz agrarnog budžeta. On je kazao da će subvencije za proizvodnju junećeg i svinjskog mesa značiti ne samo promenu strukture proizvodnje, zapošljavanje većeg broja radnika i bolje iskorišćenje domaće stočne hrane, već i promenu strukture izvoza.

    „Mi imamo kvotu za izvoz u EU kada je u pitanju juneće meso, a nažalost ne možemo da iskoristimo ni deseti deo od toga“, naveo je Cvijanović, precizirajući da ta kvota iznosi 7.800 tona, a Srbija godišnje izveze od 800 do 900 tona.

    Cvijanović je rekao da je „greota“ ne iskoristiti pašnjake, livade i lucerišta u Srbiji, dodajući da je bolje umesto kukuruza izvoziti meso, mesne prerađevine i mlečne proizvode.

    Zoran Jadranović, poljoprivrednik iz sela Dobrić nadomak Šapca, takođe je pozitivno ocenio najavljene mere, istakavši da će biti od velikog značaja svim stočarima kako bi povećali proizvodnju.

    „Svaki uložen dinar u poljoprivredu višestruko se vraća“, rekao je Tanjugu Jadranović, nosilac porodičnog gazdinstva sa deset članova iz tri generacije.

    To gazdinstvo ima 200 grla, od kojih su 80 krave za mužu i dnevno Mlekari Šabac isporuči 1.500 litara mleka. Porodica Jadranović obrađuje i 70 hektara zemlje.
     
    Jadranović je rekao da je u proteklih 10 godina koristio sve državne podsticaje i naglasio da su mu subvencije pomogle da poveća proizvodnju mleka kojom se intenzivno bavi od 1996. godine. On je podvukao da je jako dobro što je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine prepoznalo probleme u govedarstvu i što se podsticajne mere usmeravaju na osnaživanje te grane poljoprivrede.

    Uzgajivač svinja Lazar Vračarić iz Badovinaca, koji u turnusu tovi 600 grla svinja, složio se u izjavi Tanjugu da je ova mera dobra, ocenivši da se „konačno i stočarima izašlo u susret“. Prema njegovim rečima, iznos po tovljeniku bi mogao biti i veći i iznositi 10 evra, ali „ni ovo nije loše za početak“.

    Kada je reč o očekivanim efektima, Vračarić je ocenio da će ona sigurno stimulisati stočare da razmišljaju o povećanju proizvodnje, jer „te mere daju neku sigurnost“. On je ukazao da cena tovljeniika iznosi 170 dinara za kilogram, kao i pre četiri godine, te je „na granici rentabilnosti“. Vračarić je kazao da su od tada svi inputi u proizvodnji poskupeli, te da će uredba čije je donošenje najavljeno i u tom smislu značiti odgajivačima stoke.

    Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je ranije ove nedelje donošenje Uredbe o subvencijama za proizvodnju junećeg i svinjskog mesa, precizirajući da bi visina subvencija za bikove iznosila 50, a za svinje pet evra po grlu.

    „U ovom trenutku sasvim je izvesno da ćemo otvoriti pitanje subvencionisanja proizvodnje junećeg i svinjskog mesa, a detalje ćemo saopštiti kada uredba ude doneta“, kazao je Petrović na Novosadskom sajmu.

    Ministar je rekao da očekuje da će se taj predlog Ministarstva poljoprivrede vrlo brzo naći na dnevnom redu vlade i da će ga ona usvojiti. Uvođenjem subvencija napraviće se uređen sistem koji bi trebalo da ispuni dva cilja – povećanje tova stoke i proizvodnje mesa i svođenje „sive ekonomije“ u toj oblasti na najmanju moguću meru, rekao je Petrović na konferenciji za novinare koju je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropres“.

    „Najveći deo proizvodnje ići će po uređenom sistemu u klanice, tako da ćemo imati potpuno stabilno snabdevanje kojim ćemo sivu ekonomiju svesti na minimum“, istakao je Petrović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE