Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povezanost upotrebe antidepresiva sa rakom prostate

    Poslednjih godina, povezanost između antidepresiva i rizika od nastanka raka prostate privukla je pažnju naučnika.
     
    Ispitivana je povezanost uporabe tricikličnih antidepresiva (TCA) i lekova iz grupe selektivnih inhibitora serotonina (SSRI) i nastanka raka prostate.
     
    Agencija za rak iz Kanade posmatrala je grupu od 7.767 slučajeva obolelih od raka prostate dijagnostikovanih u periodu od 20 godina (od 01.01.1981. do 31.12. 2000. godine) nasuprot kontrolnoj grupi od 31.068 muškaraca koji su bili grupisani po godinama starosti u istom vremenskom intervalu. Prosečna starost pacijenata bila je 71,4 godine, a prosečno vreme uzimanja lekova 16,8 godina, i za pacijente i za kontrolnu grupu.
     
    Pronađena je značajna povezanost upotrebe tricikličnih antidepresiva i rizika od nastanka raka prostate kod pacijenata koji su ove lekove koristili u trajanju od 2 do 5 godina pre postavljanja dijagnoze. Upotreba lekova iz grupe SSRI nije pokazala povećan rizik od nastanka raka prostate.
     
    Smatra se da triciklični antidepresivi povećavaju stvaranje DNK u malignim ćelijama i da na taj način stimulišu rast i razvoj tumora. Naučnici smatraju da bi trebalo da nastave sa daljim kliničkim studijama kako bi se došlo do konkretnijih dokaza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE