Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lipa: Otklanja nervozu i nesanicu

    Božanstveni miris lipe (Tilia platyphillos) nigde se ne doživljava kao kod slovenskih naroda. Možda i zbog toga što je lipa kod starih Slovena bila sveto drvo. U lipovim šumama su živeli, pod lipom su vršili obrede i lipi podnosili žrtve kao vrhovnom božanstvu. Prelaskom iz paganstva u hrišćanstvo, bogovi su zamenjeni, ali je obožavanje i dalje ostalo. Mnogi potomci drevnih Slovena i danas stavljaju ogranke lipe u krov svoje kuće ili stana da bi ih sačuvali od požara.
     
    U našim krajevima rastu bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna (Tilia grandiphilia) i sitnolisna lipa (Tilia parvifolia). Cveta dve do tri nedelje, a nekad se dogodi da cvetanje prođe i za pet do šest dana. Cvetovi su žućkasto-beli, sakupljeni u cvastima. Blagog su i prijatnog mirisa, dok im je ukus sluzast, sladunjav i pomalo opor. Oporost daje tanin, kojeg najviše ima u prirepku, koji povezuje cvast. U cvetu i listu ima vitamina C u zavidnim količinama, zbog čega tek otvoren list može da se koristi kao povrće.
     
    Lipov cvet se najčešće koristi u obliku čaja, protiv znojenja, grčeva i za umirivanje bolova, kao vrlo blago sredstvo. Kod povišene temperature, gripa i kijavice smatra se važnijim narodnim lekom u terapiji. Koristi se i protiv prehlada, hroničnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana, pomaže nadraženoj i oštećenoj sluzokoži. Takođe, čaj od lipe uklanja bolove prilikom mokrenja, umora, kao i za smirivanje nervne napetosti. U suštini, lipov cvet predstavlja najomiljeniji čaj u narodu.
     
    Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji teško dolaze do sna, čaj od lipe preporučuje se kao svakodnevni napitak. Čaj od lipe pripada biljnim čajevima za koje nema ograničenja u konzumiranju, naprotiv, mogu da ga piju i deca. On je blagi relaksant posebno efikasan kod nervne napetosti.
    Za opuštanje ne mora samo da se pije nego može i da se doda vodi za kupanje. Mnoge žene lipu koriste za vreme menopauze da bi smanjile nervozu i problem sa snom. Zaslađen sa lipovim medom povoljno deluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris, infarkta…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE