Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Barel nafte pao ispod 93 dolara

    Cena sirove nafte se jutros na azijskom tržištu kreće ispod 93 dolara za barel, napravivši predah posle najnovijih previranja u evropskoj dužničkoj krizi koja su podstakla veliki dvonedeljni talas prodaje nafte.

    Nafta za orijentacionu isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi porasla za četiri centa, na 92,60 dolara za barel, pošto je sinoć na zaključenju poslovanja u Njujorku pojeftinila 25 centi, na 92,56 dolara za barel.

    Marka „brent“ za julski termin isporuke u Londonu bila je u porastu 11 centi, na 107,60 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Cena sirove nafte je potonula oko 13 odsto u odnosu na nivo od 106 dolara od pre dve nedelje usled zabrinutosti da će evropska dužnička kriza usporiti globalnu ekonomiju i smanjiti tražnju za gorivom.

    Bonitetna agencija „Mudis“ juče je snizila kreditne rejtinge 16 španskih banaka, a takođe je saopšteno da su klijenti požurili da povuku svoj novac iz španske „Bankije“, u kojoj je vlada preuzela 45 odsto udela kako bi je izbavila iz loših zajmova.

    Investitori, takođe, pomno prate dešavanja u američkoj ekonomiji, koja u poslednjih nekoliko meseci pokazuje znakove rasta.

    „Tržište nafte je i dalje izuzetno osetljivo na bilo koje negativne makroekonomske vesti,“ rekao je trgovac energijom i konsultant kompanije „Riterbuš i Asosiejts“.

    Ako bi nafta nastavila da pojeftinjuje ili bar ostane na nivoima posle nedavnog povlačenja, to bi dovelo do sniženja cena naftnih derivata, kao što je benzin, što bi ublažilo inflatorni pritisak u svetu i pružilo kreatorima politike više prostora za sprovođenje stimulativnih mera ili labavljenje monetarne politike radi podsticanja ekonomkog rasta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE