Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Članice G-8 o naftnoj krizi

    Američka vlada poziva druge članice skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta – G8, da se pripreme za oslobađanje strateških naftnih rezervi uoči potpune zabrane uvoza sirove nafte iz Irana, koju od 1. jula uvodi Evropska unija, saopštila je juče japanska novinska agencija Kjodo Njuz, pozivajući se na izvore bliske japansko-američkim odnosima.


    Očekuje se da će američki predsednik Barak Obama zatražiti saradnju ostalih članica G-8 tokom dvodnevnog samita koji danas počinje u Kamp Davidu u Merilendu, kako bi se obuzdalo poskupljenje nafte, stabilizovale cene nafte i pokazala solidarnost u suočavanju s iranskim nuklearnim pitanjem, rekli su izvori.
     
    Naftni embargo Evropske unije je deo pooštrenja sankcija Teheranu zbog odbijanja da se odrekne svojih nuklearnih ambicija.

    Očekuje se da će japanski premijer Jošihiko Noda izraziti svoju potporu za Obaminu inicijativu, ali hoće li svi čelnici G-8 biti usklađeni oko toga i dalje je neizvesno, navodi Kjodo Njuz.

    U načelu, do oslobađanja naftnih rezervi dolazi kada postoji kriza u snabdevanju naftom. Ali, neke zemlje poput Nemačke oprezne su oko oslobađanja rezervi, navodeći da prvo treba uzeti u obzir projekciju ponude i potražnje za naftom, prema izvorima.

    Obama će to pitanje staviti na dnevni red razgovora o energetskim pitanjima u subotu, rekli su izvori, dodajući da pojedinosti razgovora neće biti objavljene kako bi se izbegao uticaj na naftna tržišta.

    Članice G-8 su Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Rusija i Sjedinjene Države. Prema navodima učesnika na naftom tržištu, postoje nagađanja da će oslobađanje naftnih rezervi biti tempirano za potpunu zabranu uvoza nafte iz Irana u EU, 1. jula.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE