Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Merenje plućne funkcije dece ispred TC „Ušće“

    Besplatno merenje funkcije pluća spirometrijskom metodom kod dece starije od šest godina obaviće se u utorak, 22. maja, od 12 do 18 sati, na platou ispred Tržnog centra „Ušće“. Pregled će obaviti lekari i medicinske sestre Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, a na raspolaganju će biti dva spirometra, saopštila je marketinška agencija „Executive group“.
     
    Akcija se održava povodom obeležavanja Svetskog dana astme, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na značaj prevencije i pravovremenog otkrivanja smanjene plućne funkcije kod dece. Astma je hronično zapaljenje disajnih puteva, od koje u svetu boluje više od 300 miliona ljudi. Bolest se vrlo često dijagnostikuje kod dece školskog i predškolskog uzrasta, ali se kod nekih osoba nikad ne postavi dijagnoza i zbog toga bolest ostaje nedovoljno lečena i kontrolisana. Ispitivanje i merenje plućne funkcije spirometrijom kojom se procenjuje protok vazduha kroz disajne puteve i meri kapacitet pluća, koristi se za dijagnostikovanje astme i praćenje toka bolesti. Spirometrija je jednostavan, brz, rutinski metod, značajan za otkrivanje i dijagnozu astme.
     
    Od ključnog je značaja na vreme se obratiti lekaru i pratiti tok bolesti kroz redovne kontrole, a ako je pod kontrolom astma ne predstavlja ozbiljnu smetnju za rast i razvoj dece koja mogu da žive zdravo i aktivno. Posle pregleda, deca i njihovi roditelji moći će da razgovaraju sa lekarima specijalistima pulmologije iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ koji će im pružiti potrebne informacije i savete, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE