Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kalvarija ponovo bezbedna

    Sedam i po meseci nakon što se na zemunskoj Kalvariji dogodila tragedija, u kojoj su četvorica radnika poginula u odronu postavljajući potporni zid, ova padina je konačno umirena. Stanari kuća u podnožju neće više morati da strepe da će njihovi domovi biti zatrpani u nekom narednom survavanju zemlje. Obezbeđena je i zgrada vrtića „Flora” na vrhu ovog uzvišenja, čije je dvorište visilo nad provalijom.
     
    – Početkom juna mališani koji su ovde boravili pre nego što se zemlja odronila moći će da se vrate. Obdaništu predstoji još samo čišćenje i uređenje. Potporni zid ispod objekta je završen, sledi ravnanje zemlje u dvorištu, a na mestu starih betonskih ploča trebalo bi da bude travnjak. Nadamo se da će to biti završeno sledeće nedelje. Posle toga opštinska građevinska inspekcija trebalo bi da pregleda lokaciju i da zeleno svetlo za njeno ponovo korišćenje – kaže Ana Krsmanović, arhitekta iz Sekretarijata za dečju zaštitu, naručioca posla.
     
    Umirenje nestabilnog terena na Kalvariji počelo je još prošlog leta, ali je, prema tvrdnjama stručnjaka, zbog nepropisnog organizovanja radova, čiji je izvođač bila firma „Grading SS”, a podizvođač „Tehnomenadžer”, 29. septembra prošle godine došlo do tragedije u kojoj su život izgubila četvorica građevinaca. Nastradali su Dušan Kadrijević (18), Nikola Knežević (24), Vladimir Vasić (27) i Milan Brajenović (60), dok je Brane Obadić (60) teško povređen i njegov oporavak još traje.
     
    Posle ovog odrona gradilište je zatvoreno, a stanovnici pojedinih domaćinstava privremeno su raseljeni. Deca iz „Flore” premeštena su u okolne vrtiće. Potom je u prvoj polovini oktobra izvedena urgentna sanacija u kojoj je do završetka postavljanja potpornog zida okolina obezbeđena od daljeg „krunjenja” brda. U toku zime nisu se pojavile nove pukotine, a posao na konačnom „kroćenju” ovog terena poveren je „Ingrap-omni”, preduzeću koje je izvelo hitnu sanaciju.
     
    Za ovaj posao grad je obezbedio 16 miliona dinara. Planirano je da radovi budu gotovi još krajem februara, ali su kiša, sneg i veoma niske temperature odložile završetak projekta. Bilo je neophodno da se teren ocedi, a temperatura podigne iznad nule. Potom je urađena betonska podloga i postavljeni su gabioni – žičani koševi koji su punjeni kamenom, kako bi se formirao potporni zid. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE