Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta ojačala iznad 93 dolara za barel

    Cena sirove nafte se danas na azijskom tržištu kreće nešto iznad 93 dolara za barel jer trgovci nisu sigurni da zabrinutost oko dužničke krize u zoni evra opravdava proširenje obilnih prodaja tokom poslednje dve sedmice.

    Nafta za orijentacionu isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi ugovarana 26 centi u porastu, po 93,07 dolara za barel, pošto je sinoć na zaključenju poslovanja u Njujorku pojeftinila 1,17 dolara, na 92,81 dolar za barel.

    Marka „brent“ za julski termin isporuke u Londonu bila je u padu 46 centi, na 109,29 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Cena sirove nafte je potonula oko 12 odsto u odnosu na nivo od 106 dolara od pre dve nedelje pod pritiskom zabrinutosti investitora da bi ekonomski rast u SAD i Kini ove godine mogao da uspori više nego što se prvobitno očekivalo.

    Politička previranja u Grčkoj i sve veći otpor strogim merama štednje u evrozoni podstakli su ove sedmice strahovanja od bankrota i recesije, što bi moglo da podrije tražnju sirove nafte.

    Pojedini analitičari, međutim, ukazuju da bi poboljšanje američke ekonomije i znaci rasta tražnje nafte u zemljama u razvoju trebalo da spreče dalji kolaps cena te sirovine.

    „S obzirom na aktuelnu sliku u ekonomiji i tržnji nafte, cene marke „brent“ imaju više izgleda da se zadrže na nivou od oko 110 dolara, nego da zabeleže još ekstremniji pad“, ukazuju analitičari banke „Barkliz“.

    Ako bi nafta nastavila da pojeftinjuje ili bar ostane na nivoima posle nedavnog povlačenja, to bi dovelo do sniženja cena naftnih derivata, kao što je benzin, što bi ublažilo inflatorni pritisak u svetu i pružilo kreatorima politike više prostora za sprovođenje stimulativnih mera ili labavljenje monetarne politike radi podsticanja ekonomkog rasta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE