Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Reakcije na izveštaj iz Brisela o poziciji srpskog zdravstva

    U izveštaju merenja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, predstavljenog u Evropskom parlamentu u Briselu, Srbija je poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zaštite.
     
    Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da ne može biti zadovoljan što je Srbija svrstana na poslednje mesto u Evropi po kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, konstatujući da izveštaj merenja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa „odražava materijalnu situaciju u kojoj se zdravstveni sistem Srbije nalazi“.

    U RFZO-u agenciji Beta je rečeno da nisu iznenadjeni lošim plasmanom Srbije, jer se sa izdvajanjem manjim od 250 evra po stanovniku ne može očekivati visok standard. Zemlje u regionu izdvajaju četiri puta više po stanovniku, a iz budžeta RFZO-a od 205 milijardi dinara skoro polovina se izdvaja za plate zaposlenih u zdravstvu, rekli su u tom Fondu.

    Sindikati zdravstva ocenili su da je Srbija loše ocenjena po kvalitetu zdravstvene zaštite u Evropi zbog nedostatka sredstava, sporih reformi i loše opremljenosti.

    Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je agenciji Beta da Srbija po stručnosti zdravstvenog kadra ne zaostaje za evropskim zemljama, ali da je u velikom zaostatku kada je reč o opremljenosti i broju zaposlenih.

    Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić smatra da je u zdravstvenom sistemu Srbije najveći problem to što ni oni koji imaju dovoljno para ne uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.
     
    Međutim, prof. Aleksandar Vuksanović, direktor RFZO, ne može da se složi sa ocenom da je Srbija rangirana na poslednje mesto, jer smo, prema njegovom mišljenju, u pružanju mnogih zdravstvenih usluga ispred mnogo bogatijih zemalja:
     
    – S obzirom na ekonomsku moć koju Srbija ima, smatram da pacijenti imaju izuzetno dobru zdravstvenu zaštitu.
     
    Urednica portala Zdravoskop Zorica Marković je kao najveće probleme u zdravstvenom sistemu Srbije navela obimnu administraciju, liste čekanja, korupciju i nedostatak medicinskog kadra.
     
    Mada neki stručnjaci tvrde da je Srbija loše ocenjena jer su joj izdvajanja u zdravstvu najmanja u Evropi, Zorica Marković je to negirala, uz podatak da se 11,3 odsto bruto društvenog proizvoda izdvaja za zdravstvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE